Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι κηδείες των ηγετών που έμειναν στην ιστορία

Οι κηδείες των ηγετών που έμειναν στην ιστορία

Συχνά, οι κηδείες των παγκόσμιων ηγετών προσελκύουν περισσότερο κόσμο κι από γεγονότα που συνέβησαν όταν ήταν ακόμη εν ζωή

Γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη*

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ αναμένεται να γίνει η πιο πολυσυζητημένη μετάδοση όλων των εποχών με 4,1 δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Όταν μια διασημότητα πεθαίνει, είναι μεγάλη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επιφανείς πολιτικούς.

Συχνά, οι κηδείες των παγκόσμιων ηγετών προσελκύουν περισσότερο κόσμο κι από γεγονότα που συνέβησαν όταν ήταν ακόμη εν ζωή. Αρκετοί μάλιστα μπορούν να ανακαλέσουν την ημέρα και το που βρίσκονταν όταν πέθανε κάποια τέτοια προσωπικότητα.

Εσείς ποιες από αυτές τις αξιομνημόνευτες κηδείες ηγετών θυμάστε περισσότερο;

Τζον Φ. Κένεντι (Ουάσιγκτον, 1963)

Η κρατική κηδεία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι (JFK) ήταν μια εθνική ημέρα πένθους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι απέδωσαν τα σέβη τους στον 35ο πρόεδρο.

Την ημέρα της κηδείας του, μια πομπή, με επικεφαλής τη σύζυγό του, Τζάκι Κένεντι, και τους αδελφούς του, Ρόμπερτ  και του γερουσιαστή Έντουαρντ Φ. Κένεντι, ξείνησε από τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον για την τελετή. Εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την κηδεία του Κένεντι από την τηλεόραση.

Παρά την κατανοητή ανησυχία των συμβούλων του, ο νέος πρόεδρος, Lyndon B. Johnson, αποφάσισε επίσης να παρελάσει στην πομπή. Ο Τζον Κένεντι θάφτηκε στο Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον με πλήρεις στρατιωτικές τιμές. Μια αιώνια φλόγα τοποθετήθηκε επίσης στον τάφο του μετά από αίτημα της κυρίας Κένεντι.

Η πρώην Πρώτη Κυρία ευχαρίστησε αργότερα τον Τζόνσον για την απόφασή του να συμμετάσχει στην πομπή.

Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ (Λονδίνο, 1965)

Η κηδεία του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν η πιο πρόσφατη κρατική κηδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μία από τις ελάχιστες για άτομα εκτός της βασιλικής οικογένειας. Η σορός του Τσόρτσιλ βρισκόταν σε επίσημη κηδεία στο Αβαείο του Ουέστμινστερ για τρεις ημέρες. Περίπου 321.360 άνθρωποι περίμεναν σε μια ουρά μήκους ενός μιλίου για να τον δουν.

Η νεκρώσιμη πομπή ξεκίνησε με ένα χτύπημα από το Big Ben και ηγήθηκε από τον ρυθμό των τυμπάνων του Βασιλικού Ναυτικού. Η άμαξα των πυροβόλων που μετέφερε το φέρετρο του Τσόρτσιλ, σκεπασμένη με τη σημαία της Ένωσης, συνοδευόταν από πεζούς φρουρούς και αεροπόρους της Βασιλικής Αεροπορίας, που κρατούσαν τα όπλα τους ανάποδα.

Στην τελετή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου παρέστησαν 3.500 πενθούντες, μεταξύ των οποίων και η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία σπάνια παρακολουθούσε κηδείες. Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ουρά στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν την κηδεία του Τσόρτσιλ και εκατομμύρια άλλοι την παρακολούθησαν από την τηλεόραση.

Μετά την τελετή το φέρετρο του Τσόρτσιλ τοποθετήθηκε σε πλοίο και πλεύρισε στον Τάμεση προς τον σταθμό Waterloo. Το τελευταίο ταξίδι του πρώην πρωθυπουργού έγινε με ειδικό τρένο, το Winston S. Churchill, για την τελευταία του κατοικία στο Oxfordshire.

Νέλσον Μαντέλα (Γιοχάνεσμπουργκ και Κούνου, 2013)

Πριν από την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής κήρυξε 10 ημέρες εθνικού πένθους. Σε επίσημη κρατική επιμνημόσυνη δέηση στο Γιοχάνεσμπουργκ παρευρέθηκαν 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Η τελετή, στο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής, περιλάμβανε επικήδειο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγες ημέρες αργότερα η κρατική κηδεία του Νέλσον Μαντέλα πραγματοποιήθηκε σε μια μεγάλη σκηνή στο Κούνου στο Ανατολικό Ακρωτήριο, κοντά στο χωριό όπου γεννήθηκε ο πρώην πρόεδρος, και την παρακολούθησαν 4.500 άτομα. Άλλες εκδηλώσεις μνήμης κατά τη διάρκεια της περιόδου πένθους περιλάμβαναν μια ημέρα προσευχής και περισυλλογής και μια διαθρησκευτική παρέλαση.

Μαχάτμα Γκάντι (Νέο Δελχί, 1948)

Ο θάνατος του Μαχάτμα Γκάντι, του πατέρα του ινδικού έθνους, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν ινδουιστή εθνικιστή στο Νέο Δελχί, προκάλεσε σοκ τόσο στην Ινδία όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Τεράστια πλήθη έκαναν ουρά για να δουν τη σορό του. Την τοποθέτησαν στο σπίτι του και την περιέλουσαν με ροδοπέταλα καθώς μεταφερόταν για αποτέφρωση.

Στη συνέχεια, μετέφεραν την τέφρα του με τρένο στις όχθες του ποταμού Γάγγη, όπου περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι όλων των καστών περίμεναν να δουν την παράδοσή της στα ιερά νερά.

Σύμφωνα με την επιθυμία του, ορισμένες από τις στάχτες του Γκάντι διασκορπίστηκαν σε άλλους ιερούς ποταμούς και στη θάλασσα.

Γκρέις Κέλι, πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό (Μονακό, 1982)

Στον επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία της πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό, ο Τζέιμς Στιούαρτ, συμπρωταγωνιστής της στην ταινία Rear Window, την περιέγραψε ως την ωραιότερη κυρία που γνώρισε ποτέ.

Πριν από το γάμο της με τον πρίγκιπα Ρανιέρ Γ’ του Μονακό το 1956, η Γκρέις Κέλι ήταν μια από τις πιο όμορφες και γοητευτικές σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Πέθανε το 1982 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ενώ οδηγούσε και έπεσε με το αυτοκίνητό της σε μια βουνοπλαγιά.

Η κηδεία της πριγκίπισσας Γκρέις ήταν η μεγαλύτερη κρατική εκδήλωση στο Μονακό μετά τον βασιλικό γάμο το 1956. Στην τελετή παρέστησαν 200 άτομα, μεταξύ των οποίων η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, και ο Κάρι Γκραντ.

Την εποχή του θανάτου της πριγκίπισσας Γκρέις, υπήρχαν εικασίες ότι ο θλιμμένος σύζυγός της θα παραιτούνταν, αλλά παρέμεινε στο θρόνο μέχρι το θάνατό του το 2005. Ο πρίγκιπας Ρανιέρ Γ’ κηδεύτηκε δίπλα στη σύζυγό του στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας (Λονδίνο, 1997)

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετουργική πομπή στους δρόμους του Λονδίνου και 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την παρακολούθησαν από την τηλεόραση. Ο θάνατος της πριγκίπισσας του λαού προκάλεσε πρωτοφανείς σκηνές δημόσιου πένθους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπήρχε τόσο λίγος χρόνος για να προετοιμαστεί η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, αλλά οι ρυθμίσεις βασίστηκαν στα σχέδια για το θάνατο της βασίλισσας μητέρας. Μια άμαξα με πυροβόλο όπλο που μετέφερε το φέρετρό της έφυγε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενη από τους φρουρούς που θα το μετέφεραν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Καθώς περνούσε από το παλάτι του Αγίου Ιακώβου, στην νεκρική πομπή προστέθηκαν ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι και τα αδέλφια της πριγκίπισσας.

Μετά την τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, η πριγκίπισσα Νταϊάνα κηδεύτηκε σε ιδιωτική τελετή σε ακίνητο της οικογένειας της. Πριν από την ταφή της, η βασιλική σημαία που κάλυπτε το φέρετρο της πριγκίπισσας Νταϊάνα αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με τη σημαία της οικογένειας Σπένσερ.

*Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024