Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Η απίστευτη φάρσα του BBC στους τηλεθεατές του με τα δέντρα που βγάζουν καρπούς μακαρόνια

Βρετανία: Η απίστευτη φάρσα του BBC στους τηλεθεατές του με τα δέντρα που βγάζουν καρπούς μακαρόνια

Τα τηλέφωνα στο BBC έσπασαν και όλοι ζητούσαν να μάθουν πως θα καλλιεργήσουν τα «δέντρα – σπαγγέτι»

Την 1η Απριλίου του 1957, οι τηλεθεατές του BBC είχαν στηθεί μπροστά στην ασπρόμαυρη τηλεόραση τους για να δουν την μεγάλης θεαματικότητας απογευματινή εκπομπή «BBC Panorama».

Κάποια στιγμή προβλήθηκε ένα τρίλεπτο ρεπορτάζ που στην κυριολεξία εκτίναξε την τηλεθέαση. Έδειχνε μια οικογένεια στο Ελβετικό καντόνι Τσιτσίνο στα σύνορα με την Ιταλία που καλλιεργούσε δέντρα τα οποία έβγαζαν καρπούς μακαρόνια και ζυμαρικά.

Αρκεί να σας πούμε ότι το 1957 στη Βρετανία τα 7 εκατομμύρια από τα 15,8 εκατομμύρια σπίτια που υπήρχαν στη χώρα, είχαν τηλεόραση. Και το ποσοστό που έκανε εκείνο το απόγευμα το Panorama ξεπέρασε το 45%

Το ρεπορτάζ έδειχνε κανονικά τα δέντρα, γεμάτα μακαρόνια σαν καρπούς να κρέμονται, την οικογένεια να μαζεύει τα μακαρόνια και να τα βάζει σε κοφίνια και στη συνέχεια να πηγαίνει να τα πουλάει στην τοπική λαική αγορα.

Το τηλεφωνικό κέντρο του BBC έσπασε. Όλοι τηλεφωνούσαν και ζητούσαν να μάθουν πως θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια για να τους δώσει συμβουλές να καλλιεργήσουν τα δικά τους «δέντρα – σπαγγέτι».

Άλλοι πάλι ρωτούσαν εάν τα «δέντρα – σπαγγέτι» αντέχουν στο κλίμα της Βρετανίας ή εάν θέλουν περισσότερο ήλιο και λιγότερο βροχή. Σε κανέναν δεν είχε περάσει από το μυαλό ότι επρόκειτο για μια ευφυέστατη φάρσα.

Εξάλλου εκείνη την εποχή στη Βρετανία δεν γνώριζαν πολλοί ότι τα μακαρόνια παρασκευάζονται από αλεύρι σίτου και νερό. Τα ζυμαρικά δεν ήταν καθημερινό φαγητό στη Βρετανία της δεκαετίας του 1950, και ήταν γνωστά κυρίως από κονσέρβες μακαρονιών σε σάλτσα ντομάτας. Μάλιστα θεωρούνταν από πολλούς ως μια εξωτική λιχουδιά.

Η ιδέα

Η ιδέα για μια πρωταπριλιάτικη φάρσα στους τηλεθεατές γεννήθηκε από τον Αυστριακό εικονολήπτη του BBC, Charles de Jaeger. Εκείνος όπως θα εκμυστηρευτεί χρόνια μετά, όταν πήγαινε σχολείο είχε δασκάλους που έλεγαν πως κάποιοι μαθητές είναι τόσο ανόητοι που εάν τους πεις ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα, θα το πίστευαν.

Την ιδέα του την είπε στον αρχισυντάκτη του Panorama Richard Dimbleby ο οποίος ενθουσιάστηκε και ζήτησε να γίνει ένα τέτοιο ρεπορτάζ για να το παίξει σαν πρωταπριλιάτικο αστείο.

Που να φανταζόταν ότι αυτό το ρεπορτάζ μισό αιώνα αργότερα, το CNN θα το χαρακτήριζε «τη μεγαλύτερη φάρσα που έκανε ποτέ οποιοδήποτε έγκριτο ειδησεογραφικό ίδρυμα».

Το ρεπορτάζ γυρίστηκε στο εργοστάσιο Pasta Foods στο London Road, στο St Albans , στο Hertfordshire και σε ένα ξενοδοχείο στην Castagnola της Ελβετίας. Την οικογένεια των Ελβετών αλλά και τη λαϊκή αγορά την έκαναν κάποιοι κομπαρσοι. Επίσης στα δέντρα είχαν τοποθετηθεί βρασμένα μακαρόνια σε μεγάλη ποσότητα για να δείχνουν αληθινά.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024