Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζαν Λυκ Μπρουνέλ: Σοκάρουν τα θύματα βιασμού - Οι κακοποιήσεις, τα ναρκωτικά και οι παιδεραστία

Ζαν Λυκ Μπρουνέλ: Σοκάρουν τα θύματα βιασμού – Οι κακοποιήσεις, τα ναρκωτικά και οι παιδεραστία

Ο Γάλλος αυτοκτόνησε στη φυλακή τον Φεβρουάριο, ενώ περίμενε τη δίκη για βιασμό. Πρώην μοντέλα μιλούν για αυτόν, τον φίλο του Τζέφρι Έπσταϊν – και μια βιομηχανία που φαινόταν να κάνει τα στραβά μάτια.

Τα μυστικά για το σκάνδαλο Τζέφρι Επστάιν και το κύκλωμα παιδεραστίας κρυβόταν πίσω από τις υπερπολυτελείς βίλες και τα ακριβά πάρτι, φαίνεται πως δεν «θάφτηκαν» μαζί του.

Μία-μία οι αποκαλύψεις άρχιζαν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας ενώ τόσο ο θάνατος του Επστάιν όσο και του Ζαν Λυκ Μπρουνέλ, γέννησαν ερωτήματα.

Ο κυνηγός ταλέντων και φίλος του Επστάιν, κατηγορούνταν για βιασμούς ανηλίκων, σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση.

Στις 19 Φεβρουαρίου ο Μπρουνέλ φέρεται να έδωσε τέλος στη ζωή του εν αναμονή της δίκης του, όπως και ο Έπσταϊν, που είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του στη Νέα Υόρκη.

Έξι από τα θύματα του βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν στον Guardian τόσο για τις παρενοχλήσεις και επιθέσεις που δέχτηκαν αλλά και την βιομηχανία μόδας η οποία κάνει τα «στραβά μάτια».

«Κατηγορούσα τον εαυτό μου»

Το φθινόπωρο του 1985, η 22χρονη Marianne Shine προσκλήθηκε στο Παρίσι για να δοκιμάσει τις ικανότητές της στο μόντελινγκ.

A modelling shot of Marianne Shine in 1985, with long light brown hair swept back, and wearing a white shirt

Αλλά μετά από έξι μήνες μόντελινγκ στο Παρίσι, η Σάιν επέστρεψε στο σπίτι άλλος άνθρωπος. «Πριν από το Παρίσι ήμουν αυτό το παιχνιδιάρικο, δημιουργικό κορίτσι, αλλά αυτό το κομμάτι μου εξαφανίστηκε», λέει στον Guardian. Η μητέρα της τής βρήκε δουλειά σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο σε προάστιο της Νέας Υόρκης, αλλά η Shine δεν ενδιαφερόταν. «Ήμουν σαν νεκρή. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ και μετά δεν μπορούσα να ξυπνήσω το πρωί. Μετά βίας μπορούσα να περπατήσω μέσα στη μέρα».

Μετά από ένα πάρτι στο σπίτι του Μπρουνέλ δεν είχε κάποιον να την πάει σπίτι και την πήρε ο ύπνος στον καναπέ. Αλλά ο Μπρούνελ την ξύπνησε σύντομα. «Φορούσε μια μεταξωτή ρόμπα, ήταν γονατισμένος δίπλα μου και είπε: «Πήγαινε κοιμήσου στο κρεβάτι μου». Συνέχιζε να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόμουν ξεκούραση για την ομορφιά μου». H Shine είπε επανειλημμένα όχι και έφυγε. Τελικά, θυμάται: «Στεκόταν από πάνω μου και ήταν επίμονος, σχεδόν θυμωμένος, και είπε: «Πήγαινε στο κρεβάτι μου, θα κοιμηθώ εδώ έξω, εσύ πήγαινε τώρα».

«Κάπως κατάφερα να κοιμηθώ ξανά και ξύπνησα και ήταν από πάνω μου», λέει η Shine. «Ήταν γυμνός και με έβαζε ανάμεσα στα πόδια…».

«Μου πήρε το κεφάλι και προσπάθησε να με κάνει να το κατεβάσω». Μπόρεσε να αντισταθεί, αλλά ο Μπρουνέλ της έπιασε το χέρι και το έβαλε στο πέος του.

Αυτό που η Shine γνωρίζει τώρα αλλά δεν είχε τα λόγια εκείνη τη στιγμή να το εκφράσει είναι ότι βίωνε μια «βαθιά, βαθιά κατάθλιψη». Στο Παρίσι είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση πολλές φορές από άνδρες της βιομηχανίας της μόδας. Αυτό κορυφώθηκε με τον βιασμό της από τον ατζέντη της, Ζαν Λυκ Μπρουνέλ, έναν από τους πιο ισχυρούς άντρες τότε στη βιομηχανία μόδας.

«Δεν καταλάβαινα πόσο βαθιά με επηρέασε και κατηγόρησα τον εαυτό μου». Τρεις δεκαετίες αργότερα, ενώ το #MeToo αντηχούσε σε όλο τον κόσμο, η Shine ανοίχτηκε τους στενούς φίλους και συγγενείς, αλλά σπάνια έμπαινε σε λεπτομέρειες.

Πάρτι-όργιο

Στη δεκαετία του ’80, ο Μπρουνέλ ήταν ένας από τους κορυφαίους κυνηγούς μοντέλων στο Παρίσι . Περιστοιχιζόταν από VIP, από επιχειρηματίες και πρίγκιπες μέχρι αστέρες της ποπ και παραγωγούς ταινιών – και, φυσικά, δεκάδες νεαρά μοντέλα.

Τις νύχτες χορού είχαν προηγηθεί δείπνα στο διαμέρισμά του κοντά στα κεντρικά γραφεία της Karin στη λεωφόρο Hoche ή ακολουθούσαν πάρτι εκεί. Πάντα διάλεγε κάποια από τα αγαπημένα του μοντέλα για να κάνει παρέα σε αυτόν και τους άντρες φίλους του. Λέγεται ότι ο Μπρουνέλ παρείχε μπολ με κοκαΐνη και παρότρυνε τους καλεσμένους του, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων, να απολαύσουν.

Μια σειρά από νεαρές γυναίκες που δούλευαν για την Karin ζούσαν στο διαμέρισμά του – συχνά μοιράζονταν τα υπνοδωμάτια. Το 1982, το μοντέλο από τη Σκωτία Lynn Wales ήταν ένα από αυτά.

Lynn Wales in 1982, with long dark hair and wearing a black lacy shirt

Περιγράφει ότι ήταν μάρτυρας ενός πάρτι στο σπίτι του, το οποίο ήταν «περισσότερο σαν όργιο».

Ένα βράδυ στο διαμέρισμα της Μπρουνέλ της είπε να απαντήσει στο τηλέφωνό του. «Ήταν μια Αμερικανίδα μητέρα που ανησυχούσε για τη 14χρονη κόρη της που ερχόταν στο Παρίσι», λέει. Λίγο αργότερα έφτασε αυτό το κορίτσι και αρκετοί άλλοι από τις ΗΠΑ. Η Wales λέει ότι άκουσε τον Μπρουνέλ να λέει στις νεαρές γυναίκες ότι θα τους βρει προσοδοφόρες δουλειές, συμπεριλαμβανομένης μιας καμπάνιας της Benetton και πολλών σελίδων στη Vogue.

«Το δωμάτιό μου βρισκόταν στον διάδρομο από το σαλόνι, όπου γινόταν… και αυτό που είδα εκείνο το βράδυ ήταν φρικτό», λέει η Wales, η οποία ήταν 17 ετών τότε. «Αυτά τα φτωχά κορίτσια ήταν απλά παιδιά και υπήρχαν σωροί κοκαΐνης. Ήταν σαν ένας πίνακας της Αναγέννησης: εσώρουχα, γυμνό, κοκαΐνη… σίγουρα σεξ». Η Wales, τώρα στα 50 της, λέει: «Μόλις μπήκα στο δωμάτιό μου. Σοκαρίστηκα με αυτό που είδα και υποθέτω ότι τρόμαξα λίγο». Την επόμενη μέρα, λέει, αντιμετώπισε τον Μπρουνέλ και είχαν «ένα μεγάλο καβγά». Αμέσως μετά, άφησε το πρακτορείο και επέστρεψε στο Λονδίνο, αποκαρδιωμένη.

Με έσπρωξε στο κρεβάτι

Μία από τις νεαρές γυναίκες που πήρε συνέντευξη για το πρόγραμμα CBS ήταν η Courtney Soerensen. Στη συνέχεια, στα 19 της, είπε στους σκηνοθέτες ότι η απόρριψη των επαναλαμβανόμενων σεξουαλικών επιθέσεων από τον Μπουνέλ σήμαινε ότι η δουλειά της είχε τελειώσει.

Ένα πορτρέτο της Courtney Soerensen που τραβήχτηκε τον Απρίλιο του 2008 με μακριά καστανά μαλλιά και το πάνω μέρος της να βγαίνει από τον έναν ώμο

όχι μόνο δέχθηκε επανειλημμένα σεξουαλική επίθεση από τον Brunel την άνοιξη του 1988, αλλά και ότι βασίστηκε στους φίλους του, σε ένα ενορχηστρωμένο σύστημα κακοποίησης.

Αυτό κορυφώθηκε σε μια συνάντηση με έναν άντρα που ο Μπρουνέλ αναφέρεται απλώς ως «Jeffy», υποτίθεται ότι ήταν κορυφαίος κινηματογραφικός πράκτορας που αναζητούσε μια νέα νεαρή ηθοποιό. Η Soerensen, τώρα 53 ετών, λέει ότι μόλις πρόσφατα, αφού τον αναγνώρισε σε τηλεοπτικά πλάνα, συνειδητοποίησε ότι ήταν ο Τζέφρι Επστάιν.

Από τη στιγμή που έφτασε στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με άλλα μοντέλα, «όλα ήταν εξαιρετικά», λέει. «Ήταν όλα σούπερ λαμπερά… Έπρεπε να πάω στη συναυλία του Τζορτζ Μάικλ και να καθίσω και να φάω δείπνο μαζί του και με τον Μπρουνέλ μετά… κάθε λογής τρελά, όμορφα πράγματα». Αμέσως μετά, ο Μπρουνέλ άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά και να της επιτίθεται σωματικά, να της αγγίζει το στήθος, να σηκώνει το χέρι του στο φόρεμά της και να τρίβεται πάνω της. Μια φορά, λέει, την παρέσυρε στην κρεβατοκάμαρά του με το πρόσχημα να της δείξει φωτογραφίες μιας διαγωνιζόμενης Μις Υφήλιος. «Έπιασε τα χέρια, μετά με έσπρωξε κάτω στο κρεβάτι και πήδηξε από πάνω μου», λέει.

«Τον ένιωσα ανάμεσα στα πόδια μου»

Το 1991 το μοντέλο Thysia Huisman έφτασε στο Παρίσι από την Ολλανδία, σε ηλικία 18 ετών.

Ένα βράδυ τον Σεπτέμβριο του 1991, έχοντας ήδη πάει σε πολλά δείπνα και πάρτι του Μπρουνέλ, δέχτηκε ένα ποτό που της έφτιαξε. Περιγράφει ότι αισθάνθηκε «παράλυση». Σε προηγούμενη συνέντευξή της στον Guardian , είχε πει: «Τον ένιωσα ανάμεσα στα πόδια μου» ενώ όλα τα άλλα είναι θολά. Ξύπνησε το επόμενο πρωί με ένα κιμονό που δεν ήταν δικό της, με πόνους στους μηρούς της. Μάζεψε τα πράγματά της και τράπηκε σε φυγή.

«Όλοι στη βιομηχανία γνώριζαν», λέει τώρα. «Αυτό είναι ακόμα το πράγμα που με εξοργίζει περισσότερο».

«Με είχε απαγάγει για τρεις μέρες»

Τον Φεβρουάριο του 1996, η 17χρονη μαθήτρια Leandra McPartlan-Karol προσκλήθηκε στο Παρίσι για να εργαστεί για τον Brunel στο Karin.

στα 17 της, ήταν περιζήτητη στη βιομηχανία του μόντελινγκ των ΗΠΑ, κάνοντας γυρίσματα για τα περιοδικά YM, Seventeen και Mademoiselle. Την φωτογράφισε επίσης ο David LaChapelle για το Allure and Details. Είχε προσφορές για περαιτέρω δουλειά στις ΗΠΑ, αλλά η είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά φαινόταν πιο συναρπαστική.

Η Leandra McPartlan-Karol στα τέλη της δεκαετίας του '90, με μακριά κόκκινα μαλλιά

Αποφοίτησε νωρίς το γυμνάσιο και κανόνισε να πετάξει στο Παρίσι.

Τους είπαν ότι το κατάλυμα των μοντέλων επισκευαζόταν, οπότε εκείνη θα έμενε στο διαμέρισμα του Μπρουνέλ όσο εκείνος έλειπε για να κάνει scouting.

Αλλά όταν έφτασε, ήταν εκεί «και είχε πάρει ένα από τα περιβόητα, τριήμερα, φαγητά, κόκα κόλα», λέει. Μετά από αυτό, έγιναν πολλά δείπνα στο διαμέρισμα. Η McPartlan-Karol λέει ότι ήταν σε ένα από αυτά τα γεγονότα που ο Μπρουνέλ τη βίασε την πρώτη φορά.

«Όλοι αράζαμε στο σαλόνι του και πίναμε ποτά, και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να παθαίνω μπλακ άουτ», λέει. «Απλώς τον θυμάμαι να ήταν από πάνω μου… σαν στο στήθος μου, βάζοντας το πέος του στο στόμα μου. Αυτό είναι βασικά το μόνο που θυμάμαι». Η McPartlan-Karol αποδίδει τη θολή ανάμνησή της στο ότι ήταν σε κατάσταση σοκ.

Αμέσως μετά, είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με το μόντελινγκ στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, όταν ο Μπρουνέλ το έμαθε, την έκλεισε στο δωμάτιό της: «Βασικά με απήγαγε για τρεις μέρες γιατί δεν ήθελε να φύγω από το Παρίσι».

«Ο μπαμπάς μου έπρεπε να πάρει τηλέφωνο με τον Jean-Luc και τον ατζέντη μου στην Οκλαχόμα και έπρεπε να διαπραγματευτούν την αποφυλάκισή μου».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024