Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Μαρβέγια, ο…  «ΟΗΕ του οργανωμένου εγκλήματος»

Ισπανία: Μαρβέγια, ο… «ΟΗΕ του οργανωμένου εγκλήματος»

Στην ειδυλλιακή Κόστα ντελ Σολ, στον ισπανικό νότο, μία πόλη 147.000 κατοίκων έχει γίνει το νέο διεθνές κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος. Και η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει

Η πόλη μας «είναι παράδειγμα ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων… και σπίτι καθενός που μένει εδώ», διατράνωνε προ ημερών ο δήμαρχος της Μαρβέγια, στη νότια Ισπανία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης.

Σε αυτό όμως το κομμάτι της φημισμένης Κόστα ντελ Σολ, στην Ανδαλουσία, φαίνεται ότι δεν είναι όλα και τόσο ειδυλλιακά.

Πρώην ψαροχώρι, ανερχόμενος τουριστικός προορισμός την περίοδο της δικτατορίας Φράνκο και μετέπειτα θέρετρο χλιδής, η Μαρβέγια έχει πλέον εξελιχθεί σε αυτό που Ισπανοί αξιωματούχοι περιγράφουν γλαφυρά στην ισπανική El Pais  ως έδρα των «Ηνωμένων Εθνών του οργανωμένου εγκλήματος ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου».

Διεθνές κέντρο εγκληματικότητας

Στην περιφέρεια της πόλης, πληθυσμού 147.633 κατοίκων, υπολογίζεται ότι σήμερα δρουν ως «πλέγμα» τουλάχιστον 113 εγκληματικές συμμορίες, που απαρτίζονται από μέλη 59 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Άλλες είναι πανίσχυροι μαφιόζικοι πυρήνες και άλλες μικρότερες σε αριθμό μελών και εύρος δραστηριοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η εγκληματική δραστηριότητα όλων των ομάδων -μεγάλων και μικρών- κινείται κυρίως γύρω από λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Οι μικρές εγκληματικές ομάδες αναλαμβάνουν συνήθως υπεργολαβίες για τις μεγάλες – «Uber-οποίηση του οργανωμένου εγκλήματος» το χαρακτηρίζει Ισπανός εισαγγελέας.

Αυτές οι υπεργολαβίες μπορεί να αφορούν σε προστασία, διακίνηση και μεταφορά παράνομων εμπορευμάτων ή /και ξέπλυμα χρήματος μέσα από διάφορα σχήματα: από στημένες κτηματομεσιτικές συμφωνίες και εξαγωγές ΙΧ στη Γερμανία, έως μετατροπή του ρευστού σε κρυπτονομίσματα.

Λόγω αυτού του καταμερισμού, λένε οι τοπικές διωκτικές αρχές, στη Μαρβέγια δεν υπάρχουν καρτέλ με την γνωστή έννοια, ούτε και οριοθέτηση των περιοχών δράσης της κάθε εγκληματικής ομάδας.

Το αποτέλεσμα; «Εάν ένα αφεντικό του εγκλήματος στο Λίβερπουλ θέλει να διακινήσει ναρκωτικά σε μεγάλη κλίμακα, ξέρει ότι πρέπει να επισκεφθεί τη Μαρβέγια», λέει o Μάρκος Φρίας, συντονιστής της ισπανικής Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. «Δεν έχει επιλογή».

Το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει λίγο-πολύ για όλους.

«Η διακίνηση ναρκωτικών είναι μεν παγκόσμιο φαινόμενο», παρατηρεί στέλεχος της Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στην Κόστα ντε Σολ,  «όμως η Μαρβέγια είναι η πρωτεύουσά του».

Πρόσφορο… έδαφος

Κατ’ αρχάς από γεωγραφικής πλευράς, η Κόστα ντελ Σολ και η Μαρβέγια φαντάζουν ιδανικές για το οργανωμένο έγκλημα.

Στις απέναντι μεσογειακές ακτές, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, είναι το Μαρόκο, ο Νο1 παραγωγός χασίς στον κόσμο.

Στη βόρεια πλευρά της Κόστα ντελ Σολ, στα βουνά της Μάλαγα και της Γρανάδας εκτιμάται ότι υπάρχουν οι μεγαλύτερες καλλιέργειες μαριχουάνας στην Ευρώπη.

Σε απόσταση μιας ώρας με ΙΧ, είναι το λιμάνι της Αλχεθίρας, από τις κύριες πύλες εισόδου κοκαΐνης στην Γηραιά Ήπειρο.

Άλλο τόσο απέχει το Γιβραλτάρ, βρετανικό έδαφος και φορολογικός «παράδεισος».

Η γεωγραφία, βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας.

«Το οργανωμένο έγκλημα έθρεψε και συντηρεί τη Μαρβέγια. Αυτό και οι σεΐχηδες», λέει στην ισπανική εφημερίδα ο δικηγόρος Ρικάρδο Άλβαρεθ Οσόριο, με πελατεία αρκετούς τοπικούς μαφιόζους. «Και ήταν όλοι με αυτό εντάξει»…

Έξαρση βίας

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει έτι περαιτέρω, καθώς τα μεγάλα «κεφάλια» άρχισαν να φέρνουν «νέο αίμα» στην περιοχή.

Πρόκειται για «νέους γκάγκστερς, ένοπλους και πολύ επικίνδυνους», εξηγεί στέλεχος των ισπανικών διωκτικών αρχών.

«Αυτό που άλλαξε, είναι ότι ήρθαν εγκληματίες κατώτερης κατηγορίας… νεαροί που δεν έχουν κώδικες και δεν δείχνουν σεβασμό», παραπονιέται ένας Ναπολιτάνος μαφιόζος, που ζει και δρα χρόνια τώρα στη Μαρβέγια.

Κι έτσι, αυτό που βλέπεις τώρα στους δρόμους, λέει, «όλους αυτούς τους τύπους να τρέχουν παντού με όπλα, ενώ τα αφεντικά τους είναι στο Ντουμπάι».

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εγκληματικών συμμοριών και οι απαγωγές μελών έχουν πυκνώσει, κυρίως εν μέσω πανδημίας, που συρρίκνωσε και τα παράνομα κέρδη.

Τουλάχιστον «στο παρελθόν, οι εγκληματικές ομάδες διαπραγματεύονταν, μιλούσαν μεταξύ τους», λέει ο Ροντρίγκεζ Πουέρτα, επικεφαλής της Μονάδας Δίωξης Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος στην Κόστα ντε Σολ.

«Τώρα, με την παραμικρή διαφορά, αρχίζουν τα πιστολίδια».

Νέες πρακτικές

Στις υπηρεσίες δίωξης -που μόνο φέτος έχουν κάνει πάνω από 536 εφόδους, κατάσχοντας 55 τόνους ναρκωτικών και 19 εκατομμύρια ευρώ- στελέχη μιλούν για έλλειψη πόρων και προσωπικού.

«Έχουμε μόνο τέσσερα περιπολικά», λέει ανωνύμως στην El Pais ένας αστυνομικός στη Μαρβέγια, «ενώ τα καλοκαίρια γίνεται απόσπαση δύο συναδέλφων για την ασφάλεια των [πρώην πρωθυπουργών] Αθνάρ και Γκονζάλεθ, όταν έρχονται εδώ».

Έτσι κι αλλιώς «είμαστε πολύ μπροστά από την αστυνομία, δεν μας ανησυχεί αυτή», κομπάζει ο Ιταλός μαφιόζος. «Έχουμε καλύτερα μέσα και καλύτερη τεχνολογία».

Πάντως, «για να κάνεις λαθρεμπόριο σε μεγάλες ποσότητες, πρέπει να έχεις κάποιον στο τσεπάκι σου», λέει στην ισπανική εφημερίδα ένας Κολομβιανός διακινητής μεσαίας κλίμακας, πλην ανερχόμενος στους εγκληματικούς κύκλους της Μαρβέγια, λόγω των διασυνδέσεών του με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Οι οργανώσεις», υποστηρίζει, «έχουν δικούς τους ανθρώπους στην πολιτοφυλακή, στην αστυνομία, στα τελωνεία, στις αποβάθρες. Υπάρχει τόσο διαφθορά, που δεν μπορείς να φανταστείς».

Στο μεσοδιάστημα, αυξάνονται και οι διαρρήξεις σε επαύλεις, κυρίως από συμμορίες ανατολικο-ευρωπαίων, επισημαίνει ο Ρικάρδο Άλβαρεθ Οσόριο.

«Για πρώτη φορά», λέει, «οι πλούσιοι, τα μέλη της ανώτερης κατηγορίας των ελίτ, φεύγουν από τη Μαρβέγια, γιατί πια φοβούνται».

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024