Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλβανία: Τεράστια έσοδα από τη διακίνηση μεταναστών - Προσφορές και «οργανωμένων πακέτων»

Αλβανία: Τεράστια έσοδα από τη διακίνηση μεταναστών – Προσφορές και «οργανωμένων πακέτων»

«Διαπρέπει» το οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία, το οποίο δραστηριοποιείται και στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, αποκομίζοντας τεράστια έσοδα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Διαπρέπει» το οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία, το οποίο δραστηριοποιείται και στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, αποκομίζοντας τεράστια έσοδα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Εξαγώγιμο «προϊόν»

Το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ή ακόμη και οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία. Οπως γίνεται φανερό, τα ναρκωτικά, η διακίνηση μεταναστών και τέτοιου είδους παρανομίες, αποτελούν το εγχώριο και εξαγώγιμο «προϊόν» της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Global Initiative Against Transnational Organized Crime (Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος), οι διακινητές μεταναστών από τη Μέση Ανατολή μέσω της Αλβανίας, για το 2020, αποκόμισαν κέρδη ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα παράνομα κέρδη για τα Δυτικά Βαλκάνια ανέρχονται στα 29 εκατομμύρια ευρώ.

Περίπου 12 χιλιάδες μετανάστες συνελήφθησαν στην Αλβανία το 2020.

Μικρές επαγγελματικές ομάδες

Η εμπορία τους οργανώνεται από μικρές εγκληματικές ομάδες που επικεντρώνονται στη διαχείριση της διακίνησής τους τμηματικά (κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους), ούτως ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές.

Ορισμένοι από τους διακινητές τους διευκολύνουν στη διέλευση των συνόρων, άλλοι διαχειρίζονται τη διέλευσή τους μέσω της χώρας και κάποιοι ειδικεύονται ακόμη και στην πώληση οργανωμένων «μεταναστευτικών πακέτων», συνδέοντας τους μετανάστες με ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν ταξίδια από την Ελλάδα στην Αλβανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μετανάστες, για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους, πληρώνουν 70 ευρώ για τη μεταφορά τους από τα αλβανικά σύνορα προς τα Τίρανα.

Επειτα κατευθύνονται προς τα βόρεια της χώρας, στην πόλη Κούκες, και καταλήγουν στην Πριζρένη (Κόσσοβο) πληρώνοντας επιπλέον 200 ευρώ.

Από 3.000 έως 5.000 ευρώ

Το συνολικό κόστος για τους μετανάστες που διακινούνται από την Ελλάδα στην Αλβανία και μετά στην Ιταλία κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Αλβανία φαίνεται να έχει μετατραπεί σε χώρα διέλευσης για μετανάστες από το 2017, όταν η Ουγγαρία και τα Σκόπια επέκτειναν τον έλεγχο των συνόρων.

Οι διελεύσεις των μεταναστών στη χώρα γίνονται από τους τρεις μεθοριακούς σταθμούς: Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής και Μαυροματίου.

Διερχόμενοι

Οι μετανάστες δεν μένουν στην Αλβανία αλλά διέρχονται από αυτήν, έχοντας ως τελικό προορισμό ευρωπαϊκές χώρες.

Ταξιδεύουν από Νότο προς Βορρά, διασχίζουν το Μαυροβούνιο ή το Κοσσυφοπέδιο, ή χρησιμοποιούν τη θαλάσσια διαδρομή για να φτάσουν στην Ιταλία.

Πηγή: himara.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024