Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλβανία: 500.000 πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία 9 χρόνια

Αλβανία: 500.000 πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία 9 χρόνια

Μισό εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν την Αλβανία τα τελευταία 9 χρόνια, αριθμός ρεκόρ για τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Μισό εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν την Αλβανία τα τελευταία 9 χρόνια, αριθμός ρεκόρ για τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι λόγοι της μετανάστευσης

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση για τη μετανάστευση στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία συνέταξε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης, από το 2010 έως και το 2019, περίπου 499 χιλιάδες άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αλβανία.

Οι εμπειρογνώμονες έλαβαν στοιχεία από την Eurostat για χώρες της ΕΕ καθώς και για τρίτες χώρες. Ο αριθμός των μεταναστών από την Αλβανία υπολογίστηκε μέσω των αδειών διαμονής που εκδόθηκαν για πρώτη φορά από αυτές τις χώρες.

Το 56% των αδειών χορηγούνται για οικογενειακούς λόγους, το 17,5% για εργασία και το υπόλοιπο αφορά σε σπουδές ή άλλους λόγους.

Η Αλβανία είχε ως αποτέλεσμα τον υψηλότερο αριθμό μεταναστών σε σύγκριση με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, τη Β. Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο.

Υψηλός δείκτης φτώχειας

Ως θεμελιώδη παράγοντας οι ειδικοί της Βιέννης επισημαίνουν τον υψηλό δείκτη φτώχειας, φαινόμενο που εξηγεί τις υψηλές μεταναστευτικές ροές, ιδίως στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι δύο χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και με τον υψηλότερο δείκτη φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, και κατά συνέπεια έχουν και τις υψηλότερες μεταναστευτικές ροές.

Αλλος παράγοντας είναι το δίκτυο διασποράς, το οποίο παρέχει πληροφορίες και πόρους που διευκολύνουν τη μετανάστευση.

Τα συστήματα διευκόλυνσης που έχουν αναπτύξει χώρες όπως η Γερμανία για την απορρόφηση στην εργασία είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας.

Ηλικιακές ομάδες

Στο Μαυροβούνιο, η μετανάστευση την τελευταία δεκαετία αποτελεί έντονο χαρακτηριστικό του νεαρού πληθυσμού.

Περίπου 20 χιλιάδες άδειες εργασίας εκδόθηκαν για νέους από το Μαυροβούνιο κατά την περίοδο 2010-2019, λένε οι ειδικοί της Βιέννης. Οι περισσότερες άδειες εργασίας είναι εποχικής φύσης, για οικοδομικές εργασίες, τουρισμό και εμπόριο.

Στη Σερβία, το προφίλ μετανάστευσης δείχνει την αποχώρηση ατόμων άνω των 30 ετών, κυρίως για λόγους απασχόλησης.

Στην Αλβανία, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, υπάρχει μετανάστευση όλων των ηλικιών, αλλά είναι πολύ πιο έντονη μεταξύ των νεότερων ομάδων. Η Αλβανία αντιμετωπίζει καθαρή μετανάστευση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ακόμη και στη Βοσνία, η μετανάστευση επηρέασε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, αλλά είναι πιο εμφανής στους νέους.

Η ανεργία των νέων

Ο υψηλός δείκτης ανεργίας των νέων, η οικογενειακή επανένωση και η εκπαίδευση εξηγούν τους λόγους μαζικής μετανάστευσης στις νεαρές ηλικίες.

Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικιακές ομάδες (15-19 και 20-24 ετών) στις βαλκανικές χώρες είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι στις υπόλοιπες ομάδες.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι στη Βοσνία, τη Σερβία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, οι νέοι είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι άνεργοι απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι.

Πηγή: himara.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024