Μισό εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν την Αλβανία τα τελευταία 9 χρόνια, αριθμός ρεκόρ για τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Μισό εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν την Αλβανία τα τελευταία 9 χρόνια, αριθμός ρεκόρ για τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι λόγοι της μετανάστευσης

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση για τη μετανάστευση στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία συνέταξε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης, από το 2010 έως και το 2019, περίπου 499 χιλιάδες άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αλβανία.

Οι εμπειρογνώμονες έλαβαν στοιχεία από την Eurostat για χώρες της ΕΕ καθώς και για τρίτες χώρες. Ο αριθμός των μεταναστών από την Αλβανία υπολογίστηκε μέσω των αδειών διαμονής που εκδόθηκαν για πρώτη φορά από αυτές τις χώρες.

Το 56% των αδειών χορηγούνται για οικογενειακούς λόγους, το 17,5% για εργασία και το υπόλοιπο αφορά σε σπουδές ή άλλους λόγους.

Η Αλβανία είχε ως αποτέλεσμα τον υψηλότερο αριθμό μεταναστών σε σύγκριση με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, τη Β. Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο.

Υψηλός δείκτης φτώχειας

Ως θεμελιώδη παράγοντας οι ειδικοί της Βιέννης επισημαίνουν τον υψηλό δείκτη φτώχειας, φαινόμενο που εξηγεί τις υψηλές μεταναστευτικές ροές, ιδίως στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι δύο χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και με τον υψηλότερο δείκτη φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, και κατά συνέπεια έχουν και τις υψηλότερες μεταναστευτικές ροές.

Αλλος παράγοντας είναι το δίκτυο διασποράς, το οποίο παρέχει πληροφορίες και πόρους που διευκολύνουν τη μετανάστευση.

Τα συστήματα διευκόλυνσης που έχουν αναπτύξει χώρες όπως η Γερμανία για την απορρόφηση στην εργασία είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας.

Ηλικιακές ομάδες

Στο Μαυροβούνιο, η μετανάστευση την τελευταία δεκαετία αποτελεί έντονο χαρακτηριστικό του νεαρού πληθυσμού.

Περίπου 20 χιλιάδες άδειες εργασίας εκδόθηκαν για νέους από το Μαυροβούνιο κατά την περίοδο 2010-2019, λένε οι ειδικοί της Βιέννης. Οι περισσότερες άδειες εργασίας είναι εποχικής φύσης, για οικοδομικές εργασίες, τουρισμό και εμπόριο.

Στη Σερβία, το προφίλ μετανάστευσης δείχνει την αποχώρηση ατόμων άνω των 30 ετών, κυρίως για λόγους απασχόλησης.

Στην Αλβανία, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, υπάρχει μετανάστευση όλων των ηλικιών, αλλά είναι πολύ πιο έντονη μεταξύ των νεότερων ομάδων. Η Αλβανία αντιμετωπίζει καθαρή μετανάστευση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ακόμη και στη Βοσνία, η μετανάστευση επηρέασε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, αλλά είναι πιο εμφανής στους νέους.

Η ανεργία των νέων

Ο υψηλός δείκτης ανεργίας των νέων, η οικογενειακή επανένωση και η εκπαίδευση εξηγούν τους λόγους μαζικής μετανάστευσης στις νεαρές ηλικίες.

Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικιακές ομάδες (15-19 και 20-24 ετών) στις βαλκανικές χώρες είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι στις υπόλοιπες ομάδες.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι στη Βοσνία, τη Σερβία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, οι νέοι είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι άνεργοι απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι.

Πηγή: himara.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr