Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς το Brexit κατέστρεψε το Πάσχα για τους Βρετανούς παραγωγούς σοκολάτας

Πώς το Brexit κατέστρεψε το Πάσχα για τους Βρετανούς παραγωγούς σοκολάτας

Οι εγχώριοι παραγωγοί σοκολάτας, οι οποίοι θα έπρεπε να γιορτάζουν μια από τις πιο κερδοφόρες στιγμές του έτους, αντ 'αυτού ζουν το δικό τους δράμα μιας και όλοι αναφέρουν πως όλα πρόκειται να αλλάξουν. Η αιτία; Το Brexit.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Πάσχα θα είναι σε μεγάλο βαθμό διαδικτυακή υπόθεση, θα τσουγκρίσουμε αυγά μέσω Ζoom και θα ακούσουμε την ακολουθία online. Αλλά υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά στη Βρετανία. Οι εγχώριοι παραγωγοί σοκολάτας, οι οποίοι θα έπρεπε να γιορτάζουν μια από τις πιο κερδοφόρες στιγμές του έτους, αντ ‘αυτού ζουν το δικό τους δράμα μιας και όλοι αναφέρουν πως όλα πρόκειται να αλλάξουν. Η αιτία; Το Brexit.

Η «χασούρα» είναι μεγάλη

«Έχουμε χάσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό μας εμπόριο», δήλωσε ο Aneesh Popat, ιδιοκτήτης του The Chocolatier, ο οποίος πουλάει πασχαλινά αυγά ganache με αλατισμένη καραμέλα με μαύρη σοκολάτα και άλλες λιχουδιές από το Bedfordshire, περίπου 50 μίλια βόρεια του Λονδίνου. «Το χειρότερο από αυτό είναι πως έχουμε χάσει τη φήμη μας, γιατί όταν στέλνουμε παλέτες σοκολάτας στη Γερμανία, για παράδειγμα, και εξαφανίζεται ή δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε, οι πελάτες μας δεν κατηγορούν τον ταχυμεταφορέα. Εμάς κατηγορούν. », είπε στους Times.

Η εμπορική συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους με την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε απέξω τη Βρετανία από μια ποικιλία τιμολογίων που θα είχαν διογκώσει τις τιμές των αγαθών που ταξίδευαν στην ηπειρωτική χώρα. Καμία πρόβλεψη δεν έχει βοηθήσει τις βρετανικές εταιρείες από μια ενοχλητική, απρόβλεπτη σειρά χρονοβόρων, ηθικών διαδικασιών και από την γραφειοκρατία που έχουν μετατρέψει τις εξαγωγές στην ΕΕ. σε πολυτέλεια.

Τα εμπορεύματα μπαίνουν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πότε θα βγουν. Ή πόσο θα επιβαρύνουν τον παραλήπτη ή τους δασμούς. Ή ακόμη και πότε τελικά τα προϊόντα θα παραδοθούν.

Όλα της σοκολάτας… δύσκολα!

«Στείλαμε μια παλέτα σοκολάτας σε έναν πελάτη στο Παρίσι στις 4 Ιανουαρίου και επέστρεψε στην εταιρεία μας χθες», είπε ο κ. Popat την 1η Απριλίου. «Είναι απλά ενοχλητικό.»

«Αποφασίσαμε λοιπόν ότι αντί να προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι δεν έχουμε ιδέα πού έχουν πάει οι αποστολές μας στην Ευρώπη, θα πρέπει απλώς να σταματήσουμε να στέλνουμε», πρόσθεσε.

Έχουν ακουστεί πολλές καταγγελίες και τα εμπορεύματα αγνοούνται από βιομηχανίες σε ολόκληρη τη χώρα, από αυτοκινητοβιομηχανίες έως παραγωγούς οστρακοειδών. Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση προέβλεψε ότι η χώρα θα υποστεί τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τριών αιώνων λόγω της πανδημίας και προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11,3 τοις εκατό. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον έχει ελαχιστοποιήσει την τρέχουσα κατάσταση των συναλλαγών μετά την Brexit με την Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως «δύσκολο».

Για τους παραγωγούς σοκολάτας, τα ζητήματα μοιάζουν περισσότερο με «δαγκωματιές που θα αφήσουν σημάδι». Η σοκολάτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγή τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το ουίσκι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών. Οι εξαγωγές σοκολάτας σε όλες τις χώρες έφτασαν τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το 70% αυτών των πωλήσεων. Τον Ιανουάριο, οι εξαγωγές βρετανικής σοκολάτας στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 68% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024