Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το νέο smash burger της πόλης έχει την υπογραφή του Μιχάλη Νουρλόγλου

Το νέο smash burger της πόλης έχει την υπογραφή του Μιχάλη Νουρλόγλου

Οι τραγανές, ακανόνιστες άκρες που καραμελώνουν δίνοντας την απολαυστική υφή και την έκρηξη γεύσης- δημιουργούνται από το γερό πάτημα του κρέατος πάνω στην καυτή πλάκα- δηλαδή το smashing.

Μπορεί κανείς να περιπλέξει το μπέργκερ με ένα σωρό τρόπους. Στο τέλος όμως αυτό που θέλουν οι περισσότεροι είναι ένα απλό, καλό, απολαυστικό μπέργκερ.

Το smash burger είναι ακριβώς αυτό. Πατικωμένο, ζουλιγμένο, με το κρέας- άντε και το τυρί-να πρωταγωνιστούν ενώ τα μετρημένα, υπόλοιπα στοιχεία υποστηρίζουν και δεν επισκιάζουν τους σταρ.

Μπορείς να το δαγκώσεις χωρίς να διαλυθεί και σε κάθε μπουκιά θα γευτείς το κρέας με τις υπερτραγανές, «καραμελωμένες» άκρες και το λιωμένο τυρί που το αγκαλιάσει ενώ το ψωμάκι, ελαστικό και αφράτο ποτίζεται ελαφρά με το λίπος.

«Φαντάζει εύκολο αλλά δεν είναι, θέλει πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια» λένε οι υπεύθυνοι του «Smash’n Bun» στο Κολωνάκι που, σε μια πόλη γεμάτη μπεργκεράδικα, επιχειρεί να φέρει αυτό που έλειπε από το μπέργκερ. Δηλαδή την αφαίρεση και φροντίδα για όλα αυτά τα μικρά που κάνουν τη διαφορά.

Με επικεφαλής τον σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου αποφάσισαν να αναζητήσουν τα μυστικά του σωστού smash burger που «πιέζεται έτσι ώστε να γίνει πολύ λεπτό και να μπορεί να φαγωθεί και διπλό», χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά- grassfed κρέατα, βιολογικά προϊόντα και homemade συστατικά.

Και αν το smash ακούγεται ως το τελευταίο «trend» στον χώρο των μπέργκερ, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποια καινούργια μόδα αλλά για το πρώτο αμερικάνικο μπέργκερ.

Πηγαίνοντας πίσω, στις Η.Π.Α., στα τέλη του 19ου αιώνα δεν θα συναντήσει κανείς το μπέργκερ ακόμα σε εστιατόρια παρά μόνο σε πάγκους πλανόδιων σε υπαίθριες γιορτές και στις εισόδους εργοστασίων. Μια μπάλα κιμά πατιόταν με ειδική σπάτουλα πάνω σε μια καυτή επιφάνεια (αυτό είναι το smashing) και έμπαινε σε ένα μικρό στρογγυλό ψωμάκι για να ταΐσει την εργατική τάξη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και φτηνά.

Στο «Smash’n Bun» το κρέας είναι dry aged 40 ημερών στο οποίο δεν προστίθεται τίποτε άλλο εκτός από αλάτι. Η μαγεία- δηλαδή οι τραγανές, «δαντελωτές» και ακανόνιστες άκρες που καραμελώνουν δίνοντας την απολαυστική υφή και την έκρηξη γεύσης- δημιουργούνται από το γερό πάτημα μιας μεγάλης μεγάλης μπάλας κιμά πάνω στην καυτή πλάκα. Το τυρί (εδώ βιολογικό τσένταρ) τοποθετείται ακριβώς πάνω από το πεπλατυσμένο μπιφτέκι που έχει κάνει κρούστα, και λιώνει αγκαλιάζοντάς το. Μαζί μπαίνουν στο potato bun που έχει φρυγανιστεί απαλά. Σπιτικές πίκλες, μαρούλι, ντομάτα και διακριτική σος συμπληρώνουν το εθιστικό αποτέλεσμα.

Οι πατάτες που το συνοδεύουν είναι και αυτές βιολογικές, από τη Νάξο, και τηγανίζονται σε ηλιέλαιο με 10% βασιλικό μοσχαρίσιο λίπος.

Εκτός από την επιλογή για διπλό μπιφτέκι, στο «Smash’n Bun» θα βρεις δυο-τρεις ακόμα παραλλαγές του κλασικού που περιλαμβάνουν συστατικά όπως τηγανητό αυγό και μπεαρνέζ με καβουρδισμένο βούτυρο ή fermented butter.

Αν επιλέξεις κοτόπουλο σε περιμένει μια ευχάριστη- επίσης πολύ τραγανή- έκπληξη καθώς γίνεται με την κορεάτικη τεχνική και (αν θες) βουτιέται σε κατακόκκινη, «κολλώδη», γλυκιά και πικάντικη σάλτσα με gochujang.

Θα το βρεις είναι μέσα σε potato bun παρέα με κίμσι slaw ή μόνο του με πίκλες στο πλάι να πηγαίνει τέλεια με τις ελληνικές μπίρες από μικρές ζυθοποιίες που προσφέρει το «Smash’n Bun».

Τέλος αξίζει να δοκιμάσεις το grilled cheese sandwich με προζυμένιο ψωμί και μυστικό μείγμα τυριών που τηγανίζεται σε βούτυρο και συνοδεύεται από μια δροσερή, σπιτική σούπα ντομάτας.

Smash’n Bun, Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, τηλ.: 21 0724 9802 (διαθέσιμο για take away και μέσω eFood και Wolt).

Sports in

Mε αυξημένα μέτρα ασφάλειας και σύστημα anti-drone η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι (pics)

Το in.gr βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και καταγράφει όσα έγιναν στην Επίσημη Πρόβα για την Τελετή Αφής και όσα προγραμματίζονται για την Τελετή της Τρίτης 16 Απριλίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024