Ξέρω κάποιον που πολύ χάρηκε επειδή ο Μάριο Ντράγκι (ο αποκαλούμενος και «Σούπερ Μάριο») πήρε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Δεν είναι άλλος από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ευρωπαίο πρώην κεντρικό τραπεζίτη. Αλλωστε ούτε ο Μάριο Ντράγκι, ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας ξεχνούν εκείνο το βράδυ του Οκτωβρίου του 2019, όταν ο κ. Ντράγκι αποχωρούσε από τη διοίκηση της ΕKT.

Στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας παρέθεσε δείπνο προς τιμή του στο οποίο παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη και ο πρώην Πρωθυπουργός και ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος, 16 ακαδημαϊκοί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλοι. Εκείνο το βράδυ λοιπόν (αφού δείπνησαν έναν ολόφρεσκο ροφό) ανακοινώθηκε ανεπισήμως η ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας γέμισε τον προσκεκλημένο του με δώρα: πρώτα από όλα του δώρισε ένα βιβλίο με Έλληνες ζωγράφους, λέγοντάς του ότι ορισμένα από τα έργα τους βρίσκονται κρεμασμένα στους τοίχους της Τράπεζας της Ελλάδας.

Εν συνέχεια του έδωσε μια τριήρη από το Μουσείο Μπενάκη και εκεί που όλοι νόμιζαν ότι τα δώρα τελείωσαν ο κεντρικός τραπεζίτης βγάζει από μια σακούλα ένα… επιτραπέζιο παιγνίδι. Από αυτά που παίζουν τα παιδάκια και τα συναντάς στα μαγαζιά παιχνιδιών. Το παιγνίδι ονομάζεται… QE και το γέλιο που έπεσε ήταν εντυπωσιακό. Γιατί το QE στη γλώσσα των τραπεζιτών και των οικονομολόγων σημαίνει ποσοτική χαλάρωση, το ζητούμενο δηλαδή εκείνη την εποχή από την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω να τα θυμάται όλα αυτά ο κ. Ντράγκι, τώρα που έγινε πρωθυπουργός όπως να θυμάται ότι στην Ελλάδα έγινε και Ακαδημαϊκός, επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.