Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το πολιτικό «Βατερλώ» στη Μόρια ενισχύει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Το πολιτικό «Βατερλώ» στη Μόρια ενισχύει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το έγκλημα στη Μόρια. Οταν δεν δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα ξεκάθαρα ανθρωπιστικό, τότε ενισχύονται οι ακραίες φωνές...

Και τώρα που δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ για να τον κατηγορήσουμε; Τώρα που δεν έχουμε «βαρβάρους» να επιτεθούμε πώς θα δικαιολογήσουμε την ντροπή της Μόριας;

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναλάβει τα ηνία της εξουσίας εδώ και 15 μήνες σχεδόν. Πήρε στα χέρια της μια «καυτή πατάτα», αυτή του προσφυγικού – μεταναστευτικού και της αποτυχημένης διαχείρισης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί μη νομίζουν κάποιοι ότι ξεχνάμε τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μη νομίζουν ορισμένοι ότι κάνουμε αντιπολίτευση στη ΝΔ, παραγνωρίζοντας ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της Πρώτης Φοράς Αριστερά.

Όμως, αυτό δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση το έγκλημα που συντελείται στη Μυτιλήνη κι όχι μόνο, με την ανοχή όλου του πολιτικού συστήματος.

Μια δομή που χωρά μετά βίας 2.500 ανθρώπους επί ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει να έχει και 8 και 10 χιλιάδες ψυχές στοιβαγμένες. Ανθρωποι και ποντίκια, και τα ποντίκια ήταν τα «τρωκτικά» που λυμαίνονταν τα κοινοτικά κονδύλια αφήνοντας τη Μόρια να μεγαλώνει.

Και μαζί και την ντροπή για την κατάντια μιας χώρας που πρέσβευε πάντα την φιλοξενία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς στο πώς αντιμετώπισε το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και ήταν μια από τις αιτίες για να απωλέσει την εξουσία.

Όμως, η Νέα Δημοκρατία ήρθε στα πράγματα λέγοντας στους πολίτες ότι θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα. Παρέλαβε μια δομή με 6.500-7.000 πρόσφυγες και μετανάστες και σε σύντομο διάστημα η Μόρια φιλοξενούσε μέχρι και 23.000 ανθρώπους ενώ μετά τη χθεσινή πυρκαγιά υπάρχουν στο δρόμο 13.000 άτομα. Δηλαδή έξι φορές πάνω απ’ όσο μπορεί να αντέξει η δομή.

Η κυβέρνηση δικαιολογείται για την κατάσταση που επικρατεί λέγοντας ότι δεν προχώρησαν οι κλειστές δομές επειδή υπήρξαν αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών.

Είναι αδιάφορο στους πολίτες, ψηφοφόρους και μη της ΝΔ, για το πώς δικαιολογείται η αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής.

Επρεπε από την πρώτη μέρα στην εξουσία να εκπονήσουν σχέδιο για να σταματήσει η ντροπή της Μόριας και των άλλων άθλιων κέντρων φιλοξενίας.

Επρεπε να έρθουν σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στην ηπειρωτική Ελλάδα, να δώσουν κίνητρα, να πείσουν τον κόσμο ότι μόνο με την κοινωνική ενσωμάτωση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα.

Οταν π.χ. χρειάζονταν χιλιάδες εργάτες γης και κανείς δεν τόλμησε να άρει τη γραφειοκρατία και να προσφέρει δουλειά σε χιλιάδες οικογένειες ξένων, που θα έδιναν ζωή στην ελληνική περιφέρεια, τότε είναι σίγουρο ότι επικράτησε η ακροδεξιά λογική.

Επέλεξαν την βολική, σκληρή ατζέντα, περί φραγμάτων στο Αιγαίο (άλλη μεγάλη αποτυχία) ή αφήνοντας την αθλιότητα στις διάφορες «Μόριες» να συνεχίζεται.

Η υπόσχεση για κλείσιμο της Μόριας δεν έγινε ποτέ. Τώρα κλείνει από μια μεγάλη φωτιά και είναι αδιάφορο αν πρόκειται περί προβοκάτσιας ή ξένου δάκτυλου.

Μια σύγχρονη, πολιτισμένη κοινωνία και μια οργανωμένη πολιτεία οφείλουν να προλαμβάνουν τα προβλήματα.

Στο κάτω – κάτω, και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν να διαχειριστούν 50 ή 100 χιλιάδες ξένους στην Ελλάδα. Τι να πει και η Τουρκία που έχει εκατομμύρια στο έδαφός της.

Όχι, λοιπόν, κροκοδείλια δάκρυα για τη Μόρια. Η αποτυχία χρεώνεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην σημερινή.

Και μην το ξεχνάμε ποτέ: Μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, καταγωγής… Και δεν ξεχνάμε ούτε το δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι στα νησιά. Οχι, όμως, ανθρωποφαγία. Οχι ενίσχυση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Δυστυχώς οι αποτυχημένες πολιτές στο μεταναστευτικό ενισχύουν τέτοια φαινόμενα.

Τι προέβλεπε το σχέδιο

Απλά να θυμίσουμε το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί από τη ΝΔ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο:

Μεταφορά 20.000 μεταναστών από τη νησιά στην ενδοχώρα

Στόχος είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Επίσης, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

Κλείνει η Μόρια, νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024