Μητσοτάκης σε Τραμπ: Υπό αυτούς τους όρους θα πάω σε διάλογο – Το παρασκήνιο της συνομιλίας
Μήνυμα να μπει τέλος στις τουρκικές προκλήσεις και να υπάρξει «ικανό διάστημα ηρεμίας», προκειμένου να αποδειχθεί η συνέπεια της άλλης πλευράς στο Αιγαίο, στέλνει η Αθήνα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δύο συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ
Μήνυμα να μπει τέλος στις τουρκικές προκλήσεις και να υπάρξει «ένα ικανό διάστημα ηρεμίας», προκειμένου να αποδειχθεί η συνέπεια της άλλης πλευράς στο Αιγαίο, στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δύο συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών συνομιλιών του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές υπό ποιους αδιαπραγμάτευτους όρους θα προσέλθει η Αθήνα στο διάλογο.
«Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, για το ένα και μοναδικό ζήτημα που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη» είπε ο πρωθυπουργός στον αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».
«Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση» συμπλήρωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης κατά την 20-25 λεπτών επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πώς ερμηνεύουν στο Μαξίμου τη στάση Τραμπ
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμούν τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Όμως είναι προφανές ότι θα αποτελούσε τεράστια «σκιά» για τον ίδιο να υπάρξει επί της προεδρίας του «σύρραξη» δύο συμμαχικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ χωρών.
Όμως αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ετοιμότητα που επέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος να παρέμβει στην εν εξελίξει κρίση. Εξάλλου το μήνυμα του Τραμπ προς τον πρωθυπουργό ήταν ότι «θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση».
Με την ίδια ακριβώς λογική, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε η τρέχουσα γερμανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδεθεί με μία ελληνοτουρκική σύγκρουση, είτε λόγω «ατυχήματος», είτε εξαιτίας περαιτέρω κλιμάκωσης από πλευράς Ερντογάν.
- Ουκρανία: Νεαρός και κορίτσι σκοτώθηκαν σε ρωσικό πλήγμα στη Ζαπορίζια
- Δυτική Οχθη: 24χρονος Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Πέτρο και «αγάπησε την Κολομβία»
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Αλλάζει η εισαγωγή στα ΑΕΙ
- Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν την επιστροφή του Μαδούρο και της συζύγου του
- Γαλλία: Η δικαιοσύνη καλεί δύο ακροδεξιές Γαλλοϊσραηλινές για «συνενοχή σε γενοκτονία» στη Γάζα
