Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματικός πυρετός : Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη

Διπλωματικός πυρετός : Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη

Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη

Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης.

Σύμφωνα με το MEGA, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το χρονικό των επικοινωνιών

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω της ελληνοτουρκικής έντασης και ενώ η γερμανική διπλωματική πρωτοβουλία πέφτει στο κενό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από ελληνική πλευράς, «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Αποσταθεροποιητικές ενέργειες»

» Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

» Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Τι ανέφερε ο Λευκός Οίκος

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Επικοινωνία με Ερντογάν

Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του τούρκου προέδρου.

Η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε σε διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, κατά την ίδια πηγή.

Νέα επικοινωνία Τραμπ – Μητσοτάκη

Περίπου τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το βράδυ της Πέμπτης και μετέδωσε ο Νίκος Αρμένης στο MEGA, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και του τόνισε ότι ο ίδιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024