Δεν θα περιμένουμε ακόμη μισό αιώνα, η υπομονή και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στις αδικίες που έγιναν έχει εξαντληθεί, ανέφερε ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, τονίζοντας ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων θα ενισχύσει μελλοντικά την ευημερία των Τουρκοκυπρίων και είναι σημαντική για την κοινωνική ειρήνη μεταξύ των «δύο λαών», κατά την έκφρασή του.

«Η υπομονή δεν είναι ανεξάντλητη»

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Οκτάι μιλούσε προχθές βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Για το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο τούρκος αξιωματούχος είπε ότι μετά το 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να «κλείσει» μέρος της μέχρι την εξεύρεση περιεκτικής λύσης, παρ’ ότι κανείς δεν αιτήθηκε εκείνης της περιοχής.

Από τη μια, είπε ο Οκτάι, εδώ και μισό αιώνα συνεχίζονται οι συνομιλίες για λύση και σε αυτό το διάστημα οι Ελληνοκύπριοι έγιναν μέλος της ΕΕ και δεν τους ασκήθηκε καμία πίεση για τη λύση, ενώ από την άλλη η τουρκοκυπριακή πλευρά άφησε τα Βαρώσια να ερημώσουν.

Η υπομονή της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι στις αδικίες που έχουν γίνει εξαντλήθηκε, σύμφωνα με τον Φουάτ Οκτάι, ο οποίος πρόσθεσε πως «σε κανένα θέμα η υπομονή δεν είναι ανεξάντλητη».

Αύξηση των τουριστών

Ο τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση στην Αγκυρα έχει κάνει προγραμματισμό για αύξηση των τουριστών στην Τουρκία μέχρι το 2023, από 54 εκατομμύρια στα 76 εκατομμύρια και σε αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως είπε, περιλαμβάνεται και το ψευδοκράτος.

Ο Οκτάι, που προχθές το απόγευμα επισκέφθηκε μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας το λεγόμενο «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας και ανακοίνωσε την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία, ανέφερε ότι αυτό γίνεται με εντολή του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Δίνουν σημασία, είπε, στη δημιουργία της «βόρειας Κύπρου» που θα είναι παραγωγική δύναμη και «το να γίνει η “τδβκ” Σιγκαπούρη δεν είναι όνειρο, ωστόσο όλοι πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό, ο καθένας από την πλευρά του», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι είναι σημαντικό να μην γίνει η Τουρκία αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας».

Απουσία Ακιντζί

Μιλώντας στο δείπνο, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είπε ότι το νέο νοσοκομείο θα ανεγερθεί πίσω από το κτίριο του «Μπαϊράκ» σε έκταση 270 στρεμμάτων και θα είναι χωρητικότητας 500 κλινών.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι μαζί με τον Τατάρ και άλλα μέλη της «κυβέρνησης» πήγαν προχθές αργά το απόγευμα στην περιοχή όπου το νέο νοσοκομείο πρόκειται να κατασκευαστεί.

Στο δείπνο επίσης προς τιμήν του τούρκου αντιπροέδρου παρευρισκόταν η «πρόεδρος» του «ανωτάτου δικαστηρίου», ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Ερογλου και οι διοικητές του κατοχικού στρατού, όχι όμως ο νυν τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο «πρωθυπουργός» Τατάρ είπε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων στη βάση του δικαίου, διαφυλάττοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ως περιοχή ενωμένη με την κατεχόμενη Αμμόχωστο θα δώσει τεράστια δυναμική στο ψευδοκράτος.

Πηγή: sigmalive και ΚΥΠΕ