Παναγιωτόπουλος : Οι Γάλλοι στέλνουν φρεγάτα στο οικόπεδο 7
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι η Γαλλία θα στείλει φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.
Μια ακόμη γαλλική φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ στέλνει το Παρίσι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει και πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι διερεύνησε το ενδεχόμενο αυτό κατά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί την Πέμπτη, καθώς η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ. «Το οικόπεδο 7 έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων, είπα ότι αυτό είναι τεστ αντοχών όχι μονό προς τη Γάλλια, αλλά και προς την ΕΕ που κάνει ο Ερντογάν έναντι των συμμάχων» υπογράμμισε.
Αποσαφήνισε πάντως ότι οι Τούρκοι είναι σε μια γωνιά του οικοπέδου 7, ενώ οι Γάλλοι σε άλλη περιοχή. Εκτίμησε επίσης ότι είναι σημαντική η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι στο τεμάχιο 7 δραστηριοποιούνται δύο ιδιωτικές εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων: η γαλλική Total και η ιταλική ENI.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική αγοράς δύο υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι κατά τη συνάντησή του με την κ. Παρλί υπεγράφη επιστολή προθέσεων, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
«Μένουν παρά πολλά να γίνουν ακόμα ιδιαιτέρα σε ό,τι αφόρα το τι ακριβώς θα έχει το σκάφος και πώς θα χρηματοδοτηθεί η ναυπήγηση» διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός.
Προκλητική ενέργεια η παρουσία του Γιαβούζ με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων
Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πάντως ότι αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία. Αποκάλεσε ακόμα προκλητική ενέργεια την παρουσία του γεωτρύπανου Γιαβούζ με τη συνοδεία μάλιστα τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή αυτή.
Αναφερόμενος στο συριακό, ο υπουργός τόνισε ότι οι Τούρκοι έχουν μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και δίνουν την αίσθηση ότι δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως ο σταθερός σύμμαχος στην περιοχή είναι μόνο η Ελλάδα.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου:
- ΑΑΔΕ: Πώς έφτασε στα χνάρια των κυκλωμάτων με «αχυράνθρωπους»
- «Μόνο ένας τρελός δεν θα κρατούσε τον Μαγκουάιρ» – Τι λένε στα αποδυτήρια της Γιουνάιτεντ για τον dirty Ηarry
- ΚΑΠ: Το ατελείωτο παζάρι – Η χρηματοδότηση και οι ενστάσεις
- Δυτική Όχθη: Το Ισραήλ ενέκρινε την καταχώρηση εκτάσεων ως «κρατική περιουσία» για πρώτη φορά από το 1967
- Το box office του Αγίου Βαλεντίνου έφερε 40 εκατομμύρια δολάρια για τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»
- Αταμάν: «Παίξαμε απαίσια κόντρα στον Κολοσσό- Μέσα για Final-8 ο Χέιζ-Ντέιβις, μετά και ο Λεσόρ»!




