Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φρεγάτες, υποβρύχια και drone συνοδεύουν τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ

Φρεγάτες, υποβρύχια και drone συνοδεύουν τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ

Συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Αθήνας - Λευκωσίας στην Αγκυρα -Φωτογραφίες από τα τουρκικά γεωτρύπανα

Απτόητη -παρά τις προειδοποιήσεις Αθήνας και Λευκωσίας- προχωρά τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία.

Η Αγκυρα συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων στην περιοχή, με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να δημοσιεύει μία σειρά φωτογραφιών από τα τουρκικά γεωτρύπανα.

Φρεγάτες, υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, drone αλλά και αεροσκάφη που συνοδεύουν τα πλοία Φατίχ και Γιαβούζ, περιλαμβάνονται σε αυτές, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην περιοχή.

«Στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να βρίσκονται αδιάλειπτα οι πλατφόρμες γεώτρησης Φατίχ και Γιαβούζι, οι φρεγάτες TCG Orucreis και TCG Gazianter, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κορβέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου στο Twitter.

Η προειδοποίηση της Αθήνας

​Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα, με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές NAVTEX εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Αθήνας.

Και προστίθεται: «Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης: «Θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο οι ισορροπίες στην Κύπρο»

Τη Δευτέρα ξεκινά γεωτρήσεις το Γιαβούζ

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ξεκινά τo «Γιαβούζ» γεώτρηση νότια της Κύπρου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με μήνυμά του στο Τwitter, αναφέρει ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιήσει γεώτρηση το «Γιαβούζ» αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει καταγραφεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί βάσει άδειας που παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση στην κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) το 2012.

Εντός του τεμαχίου 7

Η περιοχή, την οποία έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για γεώτρηση μέχρι τον Ιανουάριο 2020, είναι εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τσαγατάι Ερτζίγιες προσθέτει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «παρά τις προσπάθειές της να τα παρουσιάσει ως ευρωπαϊκά ύδατα ή σύνορα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί από το 2003 τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Πόλεμος Navtex

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα έχει προχωρήσει στην έκδοση NAVTEX, δεσμεύοντας το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία προχώρησε σε αντίστοιχη NAVTEX, καταγγέλλοντας ότι η τουρκική NAVTEX αφορά μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε δε, ότι πρόκειται για ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Κύπρου και προειδοποίησε για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024