Όλα τα σουηδικά μοντέλα με εξαίρεση το νέο S60, εξακολουθούν να προσφέρονται με κινητήρες diesel, αυτό ωστόσο αναμένεται να αλλάξει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό της φίρμας, οι πετρελαιοκινητήρες θα πάψουν να αποτελούν επιλογή για την επόμενη γενιά μοντέλων τους.

Για την ακρίβεια, όπως επανέλαβε ο Lex Kerssemakers, επικεφαλής της Volvo στην Ευρώπη, επί του παρόντος, η σουηδική φίρμα εξελίσσει τη γενιά πετρελαιοκινητήρων που θα αποτελέσουν τους τελευταίους του είδους για την γκάμα της φίρμας.

«Λανσάρουμε την νέα γενιά κινητήρων πετρελαίου τον προσεχή Ιούνιο. Ο κύκλος ζωής τους διαρκεί τρία με τέσσερα χρόνια. Ενδεχομένως λοιπόν σε πέντε ή έξι χρόνια να μην προσφέρουμε πετρελαιοκινητήρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι παρά τα μακροπρόθεσμα σχέδια των Σουηδών, οι diesel κινητήρες θα εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά τους.

Εξάλλου, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έχει επιβεβαιώσει και ο επικεφαλής της Volvo, Hakan Samuelsson ο οποίος σε προηγούμενες δηλώσεις του, είχε αναφερθεί στο ζήτημα λέγοντας ότι: «Πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Αν λοιπόν επιθυμούμε να επιταχύνουμε την εξέλιξη προς τον εξηλεκτρισμό δεν μπορούμε να λέμε ναι σε όλα. Για αυτό ακριβώς το λόγο το S60 δεν έχει diesel έκδοση και δεν σχεδιάζουμε να προσφέρουμε diesel εκδόσεις σε νέα μοντέλα. Το XC90 θα είναι το επόμενο μοντέλο που θα ακολουθήσει».

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι το ανανεωμένο XC90 για το οποίο η Volvo έχει ήδη δώσει τις πρώτες συστάσεις, εκτός από το σύστημα KERS που συνοδεύει πλέον όλες τις εκδόσεις βενζίνης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα θα επωφεληθεί από την υπό εξέλιξη νέα γενιά diesel κινητήρων, η οποία και βάσει των παραπάνω ανακοινώσεων θα αποτελέσει την τελευταία.