Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηπειρώτικο παστίτσιο

Ηπειρώτικο παστίτσιο

Υπάρχει καλύτερο φαγητό για το τραπέζι της Κυριακής;

Προετοιμασία 15΄, Μαγείρεμα 60΄-80΄

Υλικά (για 6-8 μερίδες)

500 γρ. χυλοπίτες

Για τον κιμά

3 μεγάλα πράσα (το άσπρο μέρος), σε κομμάτια των 5 εκ.
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
500 γρ. αρνίσιος ή μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος κιμάς
1 ποτήρι χυμός ντομάτας ή κονσέρβα κονκασέ
1 κ.γ. πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 1 φλιτζανάκι νερό
1 πρέζα μπαχάρι σε σκόνη
1 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κ.γ. ξερό
500 ml λευκό κρασί
Βούτυρο ή ελαιόλαδο για το ταψί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την «μπεσαμέλ»

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι (για ελαφρύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών)
2 αβγά
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. πάπρικα
¼ κιλού τριμμένη γραβιέρα Κρήτης
Αλάτι

Διαδικασία

Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για το 80% του χρόνου που αναγράφεται στο πακέτο. Τις σουρώνουμε, τις βάζουμε κάτω από τη βρύση με κρύο τρεχούμενο νερό και τις κρυώνουμε.

Κιμάς: Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το πράσο σε ελαιόλαδο και όταν μαλακώσει αρκετά ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις σωθούν τα υγρά προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το μπαχάρι και το κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ο κιμάς και να πιει όλα τα υγρά του.

«Μπεσαμέλ»: Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι το γιαούρτι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και τη μισή γραβιέρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί ή πυρέξ, στρώνουμε τις χυλοπίτες, από πάνω τον κιμά και καλύπτουμε με την «μπεσαμέλ». Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.

ΠΗΓΗ: Γευσιγνώστης

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024