«Υπάρχουν νόμοι για όλα τα αδικήματα, όμως και αδικήματα τα οποία αποσιωπώνται από άτομα με υψηλά αξιώματα» ( Σαίξπηρ,  Mε το ίδιο μέτρο, V.I).

Η σαιξπηρική τούτη αναφορά αγγίζει σίγουρα και την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλαπάκη, γιατί «κάτι άσχημο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Τι εννοώ; Όλοι οι υπεύθυνοι Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου για τη Διαφθορά ο ένας μετά τον άλλο «παραιτούνται»! Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Και τα λέω όλα αυτά, γιατί μετά τη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό και την ισχυρή εκλογική κατάρρευση της κυβέρνησης τουλάχιστον στη Μακεδονία, κάποιοι μακιαβελικοί κυβερνητικοί κύκλοι θέλουν- για μια ακόμη φορά- να χρησιμοποιήσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς ως όχημα για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος !

Και πώς θα το πετύχουν αυτό; Πολύ απλό! Με την αναθέρμανση της περίφημης υπόθεσης Novartis και την κλήση ως υπόπτων των 10 πολιτικών προσώπων ( Σαμαρά, Αβραμόπουλου κλπ)!

Όμως κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράλογο από νομική άποψη και θα εξηγήσω γιατί. Ωστόσο ας θυμηθούμε πολύ σύντομα ποια ήταν τα «θεσμικά ατοπήματα» της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

1.Έστειλε στη Βουλή  μια δικογραφία (τη δικογραφία της Novartis) στηριγμένη αποκλειστικά στις «δικονομικά ανυπόστατες» καταθέσεις τριών ανωνύμων μαρτύρων. Και ήταν δικονομικά ανυπόστατες ,γιατί οι τρείς «σκοτεινοί» μάρτυρες εξέφραζαν απλώς τις προσωπικές τους αξιολογήσεις ! Του τύπου «πιστεύω ότι ο Αβραμόπουλος έχει δωροδοκηθεί». Κάτι τέτοιο όμως απαγορεύεται παντελώς από τα άρθρα 223,224 και 225 του ΚΠΔ!

2. Χορηγήθηκε  στα ανωτέρω πρόσωπα – εντελώς ανώμαλα- το καθεστώς του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος»  (whistleblower). Και λέω εντελώς ανώμαλα, γιατί δεν είχε δοθεί έγκαιρα η απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου για τη Διαφθορά Αντιεισαγγελέα του ΑΠ (45Β  του ΚΠΔ)!

3. Δόθηκε με αναιτιολόγητη Εισαγγελική Διάταξη το «καθεστώς ανωνυμίας» στους παραπάνω μάρτυρες (έγιναν δηλαδή κουκουλοφόροι) κατά χονδροειδή παραβίαση του άρθρου 139 του ΚΠΔ.

Μάλιστα ο «αποκαλυφθείς» μάρτυρας Μανιαδάκης ισχυρίζεται δυστυχώς και κάτι άλλο. Δηλαδή ότι πιέσθηκε φορτικά από τις Εισαγγελικές αρχές για να καταθέσει ότι τα ανωτέρω πολιτικά πρόσωπα δωροδοκήθηκαν από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis (κάτι που γίνεται μόνο στα σταλινικά καθεστώτα)!

Επομένως όλα αυτά καθιστούν  άκυρες τις «χειραγωγημένες»  καταθέσεις των τριών «σκοτεινών μαρτύρων» ( άρθρο 171, δ του ΚΠΔ )!

Επιπλέον όλοι υποθέτουν εύλογα ότι η επιλογή τούτη έγινε σκόπιμα για να σπιλωθούν εκ του ασφαλούς οι πολιτικοί αντίπαλοι της σημερινής κυβέρνησης.

Και τούτο , γιατί στην Ευρώπη ο θεσμός των ανωνύμων μαρτύρων χρησιμοποιήθηκε μόνο στα εγκλήματα της μαφίας ή για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι το εμπόριο της «λευκής σαρκός»!

Αυτά σε ότι αφορά το παρελθόν! Τώρα διαδίδεται στη δημόσια σφαίρα ότι η κ. Τουλαπάκη ετοιμάζεται να καλέσει – εκ νέου- τα επίμαχα πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτους για το αδίκημα της δωροληψίας. Αν γίνει αυτό ,τότε θα έχουμε ακόμη μια ολέθρια δικονομική ανωμαλία!

Γιατί; Γιατί  οι Σαμαράς, Αβραμόπουλος κλπ θα έχουν καταστεί ύποπτοι δωροληψίας με βάση μόνο τις άκυρες καταθέσεις των τριών «σκοτεινών» μαρτύρων !

Το συμπέρασμα; Η Εισαγγελία Διαφθοράς θα πρέπει να θυμάται ότι υπήρχαν στο παρελθόν «αξεπέραστοι» Εισαγγελικοί λειτουργοί όπως ο Κωνσταντίνος Σταμάτης που τίμησαν την αξιακή σύσταση του Μεγάλου Φλωρεντίνου ( Δάντη): «Segui il tuo corso e lascia dir le gente”. Δηλαδή «τράβα το δρόμο σου και άσε τον κόσμο να λέει»!
Η υπόθεση Novartis είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος! Όμως οι εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν το νόμο και όχι τις εκλογικές σκοπιμότητες του σημερινού πρωθυπουργού!

Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι διαβρώνεται η δημοκρατία μας, γιατί καταλύεται επονείδιστα η διάκριση των εξουσιών!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. (kalfelis@law.auth.gr)