Ικανοποίηση στους φορείς ανανεώσιμων πηγών για τις δημοπρασίες
Kοινή επιστολή προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση ορισμένων από τις προτάσεις τους σχετικά με τους επικείμενους διαγωνισμούς για την υλοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκφράζουν η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με κοινή επιστολή προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Οι δύο φορείς χαρακτηρίζουν τις δημοπρασίες σημαντικές για την πορεία εξέλιξης των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια και προσθέτουν:
«Είναι εξαιρετικά θετική η απόφαση της Αρχής σας να υιοθετήσει μερικές από τις προτάσεις μας σχετικά με τα σχέδια προκήρυξης που είχατε θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Αναφερόμαστε κυρίως στην απαλοιφή του ορίου 20% και της πρόνοιας για απεριόριστες παρατάσεις της χρονικής διάρκειας των δημοπρασιών. Επίσης, στην έστω και μικρή επέκταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.
Προσθέτουν δε ότι η υιοθέτηση αυτών των προτάσεων είναι το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης και καταδεικνύει τη διάθεσή της Αρχής να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις του κλάδου στο πλαίσιο ενός διαρκούς διαλόγου. Προσδοκούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και η Αρχή θα θέτει σε διαβούλευση οποιαδήποτε νέα ιδέα χωρίς να δεσμεύεται για την τελική υιοθέτησή της, όπως έπραξε και τώρα.
«Στο πλαίσιο αυτό ευελπιστούμε σε ανάλογη θετική αντιμετώπιση στο προσεχές μέλλον και των λοιπών προτάσεών μας (π.χ. μείωση του ποσοστού ανταγωνισμού 75%, απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων» καταλήγουν.
Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου για τρεις κατηγορίες μονάδων:
- Κατηγορία Ι: Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί ισχύος έως 1 MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 94MW)
- Κατηγορία ΙΙ: Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί ισχύος 1 – 20MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 100MW)
- Κατηγορία ΙΙΙ: Αιολικοί Σταθμοί ισχύος 3 – 50MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 229MW).
Το όριο του 20 %, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, που έχει απαλειφθεί αφορούσε την ισχύ που θα μπορούσε να δεσμεύσει κάθε μεμονωμένος επενδυτής ενώ το όριο του 75 %, που παραμένει σε ισχύ, προβλέπει ότι η τελικά δημοπρατούμενη ισχύς θα προσαρμοστεί ούτως ώστε να υπερβαίνει κατά 75 % το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί μέσω των αιτήσεων που θα υποβληθούν το Νοέμβριο προκειμένου να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός.
- «Δικάζει» η Κρίστεν Στιούαρτ: Ο Μπράντο παρουσιάζεται σαν ήρωας – Αν μια γυναίκα έκανε το ίδιο, θα την έτρωγαν ζωντανή
- Σχέσεις: Κρύο καιρός για δύο, αλλά προσοχή στην επιστροφή στον πρώην
- O χάρτης των νέων μισθών από το 2026
- Μεταξύ πραξικοπημάτων, ξένων πατρώνων και τζιχαντιστών – Το Σαχέλ ως νέο παγκόσμιο επίκεντρο της τρομοκρατίας
- Economist: «Σκαρφαλώνοντας» τη λίστα με την «οικονομία της χρονιάς» – Η πρωταθλήτρια, οι χαμένοι και η θέση της Ελλάδας
- A.I. Βασίλης; Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα χριστουγεννιάτικα δώρα, καθώς οι αγοραστές στρέφονται στα chatbots







