Συνήθως η επιλογή σαλάτας σε μια παρέα μπορεί να εξελιχθεί σε… δύσκολη υπόθεση. Αυτή την «δυσκολία» έρχεται να λύσει ο κρητικός ντάκος, για τον οποίο κανείς δεν θα πει «όχι».

Γευστικός και μετρημένος, αλλά και με πολλές παραλλαγές, ανάλογα την περιοχή.

Ας δούμε την κλασική κρητική συνταγή.

Υλικά

1 κρίθινο παξιμαδοκούλουρο Κρήτης

1 μεγάλη γινομένη τομάτα

100 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

λάδι

ρίγανη

αλάτι

πιπέρι

ελιά ή κάπαρη

Εκτέλεση

Τρίβουμε την τομάτα στον τρίφτη ή σε multi και την τοποθετούμε πάνω στο παξιμάδι. Ο ζωμός της ντομάτας θα μαλακώσει το παξιμάδι μας και δεν θα χρειαστεί να το βρέξουμε.

Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε την τομάτα και προσθέτουμε το τυρί. Μετά βάζουμε τη ρίγανη, τις ελιές ή την κάπαρη.

Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Tip: Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την ξινομυζήθρα με φέτα ή ακόμα και με τυρί αλειφτό χαμηλών λιπαρών, ενώ μπορείτε να προσθέσετε ξύδι μπαλσάμικο για περισσότερη ένταση στη γεύση.