Δηλητήριο αράχνης περιορίζει τη βλάβη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
Μια ουσία που περιέχεται στο δηλητηριώδη ιστό μιας αράχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Μια ουσία που περιέχεται στο δηλητηριώδη ιστό μιας αράχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Κουίνσλαντ και Μόνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκλεν Κινγκ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης, ανακάλυψαν τυχαία την πρωτεΐνη Hi1a, καθώς ανέλυαν το DNA του δηλητηρίου. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα ακόμη κι αν χορηγηθεί αρκετές ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως έδειξαν τα πειράματα σε αρουραίους.
Η χορήγηση της Hi1a δύο ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο περιόρισε τη ζημιά στον εγκέφαλο κατά 80%. Όταν η χορήγηση έγινε μετά από οκτώ ώρες, η μείωση της εγκεφαλικής βλάβης ήταν της τάξης του 65%.
«Πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά βρήκαμε ένα τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της εγκεφαλικής βλάβης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο», εξηγεί ο Δρ Κινγκ και τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στην επόμενη διετία.
Το δηλητήριο της αράχνης Hadronyche ifensa (ή Darling Downs), που απαντάται στην πανίδα της Αυστραλίας, μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά, όμως η Hi1a είναι αβλαβής και θα μπορούσε μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ένα βασικό ερώτημα είναι αν η Hi1a «δουλεύει» και είναι ασφαλής τόσο στα ισχαιμικά όσο και στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, κατά πόσο, εκτός από ενέσιμη μορφή, μπορεί να χορηγηθεί και με ρινικό σπρέι.
Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, κυρίως ισχαιμικού τύπου. Πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα εμφράγματα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που να προστατεύουν τον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου – Προσέκρουσε σε μπάρες σιδηροδρομικής διάβασης
- Άρης: Απουσίες και ερωτηματικά για την ενδεκάδα κόντρα στον Ολυμπιακό
- Απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
- Δικηγόρος Τσιτσιπά: «Δεν οδηγούσε ο Στέφανος, αλλά ο πατέρας του»
- Μητσοτάκης: Εκβιασμοί μετά το «όχι» των αγροτών: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα, τα μπλόκα υπονομεύουν τα αιτήματα
- Πυροβολισμοί στην παραλία Bondi της Αυστραλίας: Δύο άντρες υπό κράτηση και πολλαπλά θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία
- To άσυλο και οι ιστορίες του
- Μισός αιώνας Star Wars – Η πρώτη επική ταινία του Τζορτζ Λούκας επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες το 2027
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 14.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/howen-ac0WfQ3F6dw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442