Στο σφυρί το Νόμπελ του «υπέροχου ανθρώπου» Τζον Νας
Το μετάλλιο Νόμπελ που είχε απονεμηθεί στον μαθηματικό Τζον Νας το 1994, για τη θεμελιώδη συνεισφορά του στη θεωρία των παιγνίων στα οικονομικά, θα δημοπρατηθεί στις 17 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη από τον Οίκο Sotheby's.
Το μετάλλιο Νόμπελ που είχε απονεμηθεί στον μαθηματικό Τζον Νας το 1994, για τη θεμελιώδη συνεισφορά του στη θεωρία των παιγνίων στα οικονομικά, θα δημοπρατηθεί στις 17 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη από τον Οίκο Sotheby’s.
Ο Νας, που δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, είχε χάσει τη ζωή του το 2015 μαζί με τη σύζυγό του Αλίσια σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου Τζέρσι. Ήταν 87 ετών.
Ο επιστήμονας είχε γίνει ευρύτερα γνωστός χάρη στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία (2001) Ένας υπέροχος άνθρωπος με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, η οποία είχε βασιστεί στη ζωή του Νας και στον αγώνα που έδινε επί χρόνια με τη σχιζοφρένεια από την οποία έπασχε.
Το Νόμπελ του Νας εκτιμάται ότι έχει αξία 2,5 έως 4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους Times Νέας Υόρκης.
Το Νόμπελ ενός άλλου διάσημου επιστήμονα, του Αμερικανού βιολόγου Τζέιμς Γουότσον που ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA μαζί με τον Βρετανό Φράνσις Κρικ, είχε δημοπρατηθεί αντί του ποσού-ρεκόρ των 4,76 δισ. δολ. το 2014.
Το μετάλλιο του Κρικ είχε πωληθεί αντί 2,2 εκατ. δολ. το 2012.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Γαλλία, δύο 16χρονοι για να ξαναγίνει μεγάλη
- Η ΕΕ ετοιμάζεται για νέο δάνειο στα εξοπλιστικά μετά την υπερκάλυψη των 150 δισ. ευρώ
- Όταν ο χρόνος σταματά: Τα συγκλονιστικά βίντεο από την τραγωδία της Θύρας 7
- Ιταλία: Το Κάπρι επιβάλλει κανόνες στα γκρουπ των τουριστών από το επόμενο καλοκαίρι
- 08/02/1981: 45 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 (vids+pics)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]




