
Αστυπάλαια: Νησί με ταυτότητα και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα
Έχει χαρακτηριστεί ως εναλλακτικός προορισμός και ως γέφυρα ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ένα μοναδικό, στον κόσμο, νεκροταφείο βρεφών με ταφές σε πήλινα αγγεία έχει, εδώ και χρόνια, αποκαλυφθεί στην Αστυπάλαια. Όπως αναφέρει στο in.gr ο δήμαρχος, η αξιοποίηση του αρχαίου Νεκροταφείου βρίσκεται ψηλά στην δημοτική ατζέντα.
Νησί με ταυτότητα και πολιτιστικό πλούτο. Έχει χαρακτηριστεί ως εναλλακτικός προορισμός και ως γέφυρα ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ένα μοναδικό, στον κόσμο, νεκροταφείο βρεφών με ταφές σε πήλινα αγγεία έχει, εδώ και χρόνια, αποκαλυφθεί στην Αστυπάλαια.
Όπως αναφέρει στο in.gr ο δήμαρχος του νησιού, Πανορμίτης Κονταράτος, η αξιοποίηση του αρχαίου Νεκροταφείου, το οποίο ανακαλύφθηκε από τυχαίες ανασκαφές και έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, βρίσκεται ψηλά στην δημοτική ατζέντα.
Μιλώντας για την σημασία δημιουργίας εκθεσιακού χώρου με σκοπό την εμπέδωση της αξίας των ευρημάτων, ο κ. Κονταράτος, επισημαίνει:
«Δίνουμε μεγάλη σημασία στον πολιτισμό παρόλο που το Υπουργείο δεν συμπαραστέκεται στην προσπάθεια ανάδειξης αυτού του πλούτου. Ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει είναι να αξιοποιήσουμε το νεκροταφείο βρεφών και νηπίων που ανακαλύφθηκε μέσα από τυχαίες ανασκαφές και έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αφορά πολλές επιστημονικές ειδικότητες, καθώς ξένα πανεπιστήμια διεξάγουν έρευνες πάνω στο αντικείμενο.
» Θέλουμε ένα συγκρότημα το οποίο βρίσκεται σε πανοραμική θέση, ακριβώς κάτω από το Κάστρο και στέγαζε παλαιότερα το Γυμνάσιο – Λύκειο, να το μετατρέψουμε σε έναν πολυδύναμο χώρο όπου θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος για τα ευρήματα. Επιθυμούμε να υπάρξει χώρος εργασίας και έρευνας για τους επιστήμονες οι οποίοι θέλουν να εργαστούν πάνω στο αντικείμενο και να στεγαστεί στο σημείο εκείνο και το συμβατικό μουσείο.»
Τα ευρήματα του αρχαίου Νεκροταφείου ήρθαν στο φως το 2004 και από τότε παραχωρούνται, όπως αναφέρει ο κ. Κονταράτος, από τον δήμο Αστυπάλαιας χώροι για αποθήκευση και εργασία. Τα τελευταία, όμως, χρόνια οι ανασκαφές έχουν παγώσει.
«Πιέζουμε και ελπίζουμε ότι θα απαλλοτριωθεί έστω ένα τμήμα γης για να είναι επισκέψιμος ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο» δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού.
Τα ευρήματα αφορούν πήλινα αγγεία και αμφορείς που περιείχαν ταφές με οστά από βρέφη. Μεγάλος αριθμός αγγείων που χρησιμοποιήθηκαν στις ταφές των μωρών προέρχεται από Σάμο, Χίο, Θάσο, Κω, Κνίδο, ακόμη κι από την Παλαιστίνη, χωρίς όμως να εκτιμάται ότι έφερναν από εκεί τα βρέφη, για να τα θάψουν στην Αστυπάλαια.
Αλλάζοντας θεματική ενότητα, ο κ. Κονταράτος δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον «αδύναμο κρίκο», την Υγεία, κάνοντας λόγο για έναν τομέα που «πάσχει σοβαρά». Ένας γιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του και συχνά ενισχύεται από την παρουσία δεύτερου που βρίσκεται στην Αστυπάλαια για το αγροτικό του.
Ελλείψεις παρουσιάζονται και στην στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, καθώς μόλις 15 υπάλληλοι καλούνται να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις που ορίζει η καθημερινότητα.
Τον χειμώνα κατοικούν στο νησί 1.300 άνθρωποι και στο σχολείο φοιτούν 180 παιδιά. Βελτίωση έχει διαπιστωθεί, όπως τονίζει ο δήμαρχος, στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ενθαρρυντικά μηνύματα αποστέλλει και η απόφαση αρκετών νέων νησιωτών να μην μετακινηθούν από την Αστυπάλαια προς άλλα μέρη τονίζοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού.
«Το ελπιδοφόρο είναι ότι το νησί τα τελευταία χρόνια συγκρατεί τον πληθυσμό του, οι νέοι προσπαθούν να μείνουν. Υπάρχουν σημαντικές υποδομές που δίνουν την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο κ. Κονταράτος, ο οποίος αναφέρεται και στο μεγάλο ποσοστό ελλήνων τουριστών της Αστυπάλαιας, ενός νησιού που έχει διανύσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω» – Το ηχητικό που ανατρέπει την ομολογία στην υπόθεση
- Τσερνόμπιλ: Η προστατευτική κατασκευή δεν μπλοκάρει πλέον τη ραδιενέργεια οκτώ μήνες μετά το πλήγμα
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ο Μπόρζες αποθέωσε τον Ιωαννίδη μετά από το Μπενφίκα – Σπόρτινγκ
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας
- Πιο αγγλικό δεν έχει – Θα γράψουν οι Oasis το κομμάτι για την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ;
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442