Αντίθετοι οι αρχαιολόγοι στην κατασκευή mall στην Ακαδημία Πλάτωνος
Την αντίθεσή του στα σχέδια κατασκευής εμπορικού κέντρου γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σε επιστολή του προς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Την αντίθεσή του στα σχέδια κατασκευής εμπορικού κέντρου γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σε επιστολή του προς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Αφορμή, η εισαγωγή θέματος στο ΚΑΣ σχετικά με την έγκριση ή μη τροποποίησης του επιτρεπόμενου ύψους στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος, «ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της πολιτείας στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών), που προσβλέπουν στην αναβάθμισή του».
Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «οι αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί σε αυτόν, σε αρμονική συνύπαρξη και άμεσα συνδεδεμένες με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που τις περιβάλλουν, καθώς και το προγραμματιζόμενο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, που έχει χωροθετηθεί στην θέση αυτή, αποτελούν μια ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα, η οποία έχει τη δυναμική να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια. Αυτή η προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής είναι ο λόγος που τα όρια δόμησης είναι αναγκαίο να παραμείνουν χαμηλά στη γύρω περιοχή, όπως έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Επικρατείας (στην 77/19-3-2013 συνεδρία του), η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, και το ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής».
Και συνεχίζει η επιστολή: «Η δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου mall στον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την όχληση και τις χρήσεις του, μόνο υποβάθμιση θα φέρει στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Όπως και η «εμπορική χρήση» του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens). Το ερώτημα επομένως είναι, αν τα κτίρια με μεγάλα ύψη και όγκο συμβαδίζουν με τον στόχο για την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το ερώτημα επίσης είναι, γιατί το θέμα έρχεται και επανέρχεται, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη γνωμοδοτήσει; Υπάρχουν πιέσεις από τον επιχειρηματία για να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση; Καλούμε τα μέλη του ΚΑΣ να υπερασπιστούν την ήδη από το παρελθόν εκφρασμένη άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που είναι σύμφωνη με την προστασία του μνημείου και την ανάδειξη του χώρου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιράκ: Επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Νούρι αλ Μάλικι παρά τις απειλές του Τραμπ
- Τα αποκαλυπτικά έγγραφα που συνδέουν την Credit Suisse με τον Χίτλερ
- Πραξικόπημα ή εκκαθαρίσεις στην Κίνα;
- Μινεάπολη: Τίποτε δεν άλλαξε έπειτα από τη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ, λένε αδελφοί της στο Κογκρέσο
- Η κατάπαυση του πυρός εναντίον ενεργειακών υποδομών έληξε – Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Ρωσία για μαζικές επιθέσεις
- Ο Τζιάνι Ινφαντίνο της FIFA, μπήκε σε «λίστα θανάτου» στην Ουκρανία με προδότες και εχθρούς της χώρας



