Γιγάντια δεξαμενή διαστημικού λεωφορείου παρελαύνει στο Λος Άντζελες
Χρειάστηκαν 19 ολόκληρες ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η γιγάντια επιχείρηση: η τελευταία εξωτερική δεξαμενή των παροπλισμένων διαστημικών λεωφορείων, ένα πορτοκαλί τέρας με μήκος 47 μέτρα και βάρος 33 τόνους, μεταφέρθηκε οδικώς μέσα από τους δρόμους του Λος Άντζελες για να καταλήξει σε μουσείο δίπλα στο συνταξιοδοτημένο διαστημικό λεωφορείο Endeavour.
Χρειάστηκαν 19 ολόκληρες ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η γιγάντια επιχείρηση: η τελευταία εξωτερική δεξαμενή των παροπλισμένων διαστημικών λεωφορείων, ένα πορτοκαλί τέρας με μήκος 47 μέτρα και βάρος 33 τόνους, μεταφέρθηκε οδικώς μέσα από τους δρόμους του Λος Άντζελες για να καταλήξει σε μουσείο δίπλα στο συνταξιοδοτημένο διαστημικό λεωφορείο Endeavour.Η δεξαμενή βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε κέντρο της NASA στη Λουιζιάνα. Τοποθετήθηκε σε φορτηγίδα, διέσχισε τη διώρυγα του Παναμά για να περάσει από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, και έφτασε σε μαρίνα του Λος Άντζελες την περασμένη Τετάρτη.
Το Σάββατο, μεταφορτώθηκε σε ένα περίεργο όχημα με 32 τροχούς και ξεκίνησε ένα ταξίδι 19 ωρών για να φτάσει στο Κέντρο Επιστήμης της Καλιφόρνια, κινούμενη με μέση ταχύτητα 8 χιλιομέτρων την ώρα.
Χρειάστηκαν 30 μηχανικοί για να σχεδιάσουν και να επιβλέψουν το δρομολόγιο των 26 χιλιομέτρων , και η αστυνομία αναγκάστηκε να ξηλώσει στύλους ηλεκτροδότησης, φώτα και φανάρια για να μπορέσει η δεξαμενή να χωρέσει στους δρόμους, όπου περίμεναν εκατοντάδες θεατές.
Πολλοί οδηγοί σοκαρίστηκαν όταν είδαν τον πορτοκαλί γίγαντα να περνά από γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο Interstate 405, αναφέρει το Associated Press.
Γνωστή με την κωδική ονομασία ET-94, η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι η τελευταία που είχε λάβει έγκριση για πτήση, δεν πρόλαβε όμως να χρησιμοποιηθεί πριν από τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων το 2011.
Μέσα στην μακρόστενη κατασκευή βρίσκονται δύο δεξαμενές για υγρό οξυγόνο και υδρογόνο, χωρητικότητας εκατομμυρίων λίτρων. Η επιφάνειά της είναι καλυμμένη με πορτοκαλί αφρό ως θερμική μόνωση.
Η δεξαμενή θα συνδεθεί με το παροπλισμένο Endeavour και δύο εξωτερικές δεξαμενές στερεών καυσίμων, δίνοντας στους επισκέπτες του Κέντρου Επιστημών μια εικόνα του διαστημικού λεωφορείου έτοιμου για εκτόξευση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χιόνισε στην κορυφή της Πάρνηθας – Στα «λευκά» τα καταφύγια
- Θραύσματα πυραύλου έπεσαν κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ
- Εκατομμύρια μολυσμένες κάμερες και router πιάστηκαν να συμμετέχουν σε κυβερνοεπιθέσεις
- 15 χρόνια, 147 λιμάνια, 380.000 ευρώ: Καλοκαίρι για πάντα στο κρουαζιερόπλοιο-πολιτεία Οδύσσεια
- Νέα Αριστερά: Για την επόμενη εβδομάδα η παραίτηση Χαρίτση – Σύμπνοια με Σακελλαρίδη – Στο επίκεντρο η κοινοβουλευτική ομάδα
- Ο Τραμπ αποκαλεί «δειλούς» τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ



