Ο «Επόμενος Ρέμπραντ» αποκαλύφθηκε στο Άμστερνταμ
Χρειάστηκαν 18 μήνες δουλειάς, 168.263 τμήματα πινάκων και η συνεργασία επιστημόνων και τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων για να ολοκληρωθεί το αριστούργημα των 148 εκατομμυρίων pixel, που θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει την υπογραφή του Ρέμπραντ! Ο «Επόμενος Ρέμπραντ», όπως τιτλοφορείται το έργο, παρουσιάστηκε σε γκαλερί στο Άμστερνταμ και δεν είναι άλλο παρά ένα τρισδιάστατης εκτύπωσης πορτρέτο, με όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του κορυφαίου ολλανδού ζωγράφου και χαράκτη.
Χρειάστηκαν 18 μήνες δουλειάς, 168.263 τμήματα πινάκων και η συνεργασία επιστημόνων και τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων για να ολοκληρωθεί το αριστούργημα των 148 εκατομμυρίων pixel που θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει την υπογραφή του Ρέμπραντ!
Ο «Επόμενος Ρέμπραντ», όπως τιτλοφορείται το έργο, παρουσιάστηκε την Τρίτη σε γκαλερί στο Άμστερνταμ, και δεν είναι άλλο παρά ένα τρισδιάστατης εκτύπωσης πορτρέτο, με όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του κορυφαίου ολλανδού ζωγράφου και χαράκτη.
Η ιδέα ανήκει στον Μπας Κόρστεν, που ειδικεύεται στον τομέα της διαφήμισης. Στόχος του ήταν να ερευνήσει εάν οι νέες τεχνολογίες και τα δεδομένα μπορούν να «αναστήσουν» έναν από τους σημαντικότερους και πιο καινοτόμους δημιουργούς όλων των εποχών.
Μιλώντας στον Guardian, ο Κόρστεν παραδέχθηκε πως πολλοί αμφισβήτησαν την ιδέα του. «Έγινε δεκτή με δυσπιστία και σκεπτικισμό. Επίσης, είναι άλλο πράγμα να έχεις μια ιδέα και άλλο το να καταφέρεις να την υλοποιήσεις» είπε.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν αναλυτές δεδομένων, προγραμματιστές και ιστορικοί τέχνης από κορυφαία ιδρύματα και εταιρείες, όπως η Microsoft, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ, το Μουσείο Mauritshuis στη Χάγη και την Μουσείο Ρέμπραντ στο Άμστερνταμ.
Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα υπό τον Κόρστεν ήταν η δημιουργία του προγράμματος που θα «αναγνώριζε» το έργο του Ρέμπραντ, βάσει στοιχείων της γεωμετρίας, της σύνθεσης και των υλικών που χρησιμοποιούσε.
Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ένας αλγόριθμος για την ταυτοποίηση προσώπων, προκειμένου να αναγνωριστούν και να ταξινομηθούν τα γεωμετρικά μοτίβα που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος για αποτυπώσει στον καμβά ανθρώπινες μορφές.
«Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν νέο Ρέμπραντ. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι νέο από το έργο του. Μόνο ο Ρέμπραντ θα μπορούσε να φτιάξει έναν νέο Ρέμπραντ» επισήμανε ο Κόρστεν. Πολλοί τον επέκριναν για την ιδέα του. Άλλοι όμως, όπως οι διευθυντές των Μουσείων Ρέμπραντ και Mauritshuis, αποδέχθηκαν την πρόκληση και προσέφεραν σημαντική βοήθεια.
«Πρόκειται για μία συναρπαστική άσκηση» για τους εμπειρογνώμονες, ανέφερε ο ιστορικός τέχνης Γκάρι Σβαρτς, υπογραμμίζοντας πως πρέπει όλοι «να αναγνωρίσουν την επιμονή των προγραμματιστών να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία εκείνα που κάνουν έναν Ρέμπραντ, Ρέμπραντ».
«Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία για τον Ρέμπραντ, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος τεχνικών στοιχείων από όλους τους πίνακες που φιλοξενούνται σε διάφορες συλλογές. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε κάτι που να μοιάζει με Ρέμπραντ; Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα» σημείωσε από την πλευρά του ο Γιόρις Ντικ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ.
Άννα Ανδίρα
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία Byron: Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκόπησαν τη Ρόδο – Έπεσαν δέντρα, έσπασαν κάβοι πλοίου
- Αγρότες: Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την χώρα – «Δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα»
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα 17 χρόνια μετά την εξέγερση των δεύτερων «Δεκεμβριανών»
- Ελένη Φουρέιρα: Κορυφαία γυναίκα καλλιτέχνις της χρονιάς στο Spotify
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (6/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – ΟΦΗ και τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης
- Σαλαμίνα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τα γενέθλια της 75χρονης – Πώς οδηγήθηκε στη φυλακή η νύφη της


