Ενας 27χρονος Ταϊλανδός, εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας, κρατείται από την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία προσβολής του βασιλιά της Ταϊλάνδης, επειδή επέδειξε… ασέβεια προς τον βασιλικό σκύλο. Ο άνδρας αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 37 ετών.

Ο Τάνακορν Σιριπάιμπουν κατηγορείται από στρατιωτικό δικαστήριο για σαρκαστικό σχόλιο στο Ιντερνετ για την ημίαιμη σκυλίτσα Τόνγκντενγκ ή Κόπερ, που ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι διέσωσε από τον δρόμο και λατρεύει.

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης έχει γράψει βιβλίο για την Τόνγκντενγκ, επαινώντας την για την πίστη και την υπακοή της, το οποίο εκδόθηκε το 2002, ενώ η ταινία κινουμένων σχεδίων «Χουν Τόνγκντενγκ: Η Εμπνευση» είναι δεύτερη στο box office της Ταϊλάνδης, (Χουν σημαίνει σεβασμός).

Η Τόνγκντενγκ έχει μεγάλη συμβολική σημασία διότι κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί από τον βασιλιά για να απευθύνει συμβουλές και προτροπές προς τους υπηκόους του.

Στην Ταϊλάνδη, η βασιλική οικογένεια προστατεύεται από την αυστηρότερη νομοθεσία του κόσμου.

Όποιος προσβάλλει τον βασιλιά Μπουμιμοπόλ Αντουλγιαντέχ, 88 ετών, που εμφανίζεται ως ημίθεος, τη βασίλισσα ή τον διάδοχο απειλείται με ποινή φυλάκισης 15 ετών για κάθε κατηγορία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό