Τα συνθετικά ρούχα όντως βρομάνε περισσότερο
Ακόμα και οι πιο καθαριομανείς μπορεί να εκπέμπουν δύσοσμα αέρια έπειτα από μια σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο. Ειδικά αν φορούν ρούχα από πολυεστέρα.
Ακόμα και οι πιο καθαριομανείς μπορεί να εκπέμπουν δύσοσμα αέρια έπειτα από μια σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο. Ειδικά αν φορούν ρούχα από πολυεστέρα.
Ερευνητές στο Βέλγιο και την Ολλανδία αναφέρουν στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology ότι οι πολυεστερικές ίνες είναι πιο φιλόξενες από το βαμβάκι στα μικρόβια που διασπούν τον ιδρώτα και προκαλούν δυσοσμία.
Οι εθελοντές της μελέτης κλήθηκαν να μυρίσουν φανελάκια από πολυεστέρα ή βαμβάκι τα οποία είχαν φορεθεί στο γυμναστήριο στη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης διάρκειας μιας ώρας. Τα ιδρωμένα ρούχα αφέθηκαν στο εργαστήριο να «επωαστούν» για 28 ώρες προκειμένου να προλάβουν τα βακτήρια να διασπάσουν τα λιπαρά οξέα του ιδρώτα.
Τα πολυεστερικά φανελάκια βρομάνε περισσότερο, διαβεβαίωσαν οι δοκιμαστές. Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι ίνες των υφασμάτων εξετάστηκαν στο μικροσκόπιο, και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια μικρόκοκκοι, οι κύριοι υπαίτιοι της ιδρωτίλας, αναπτύσσονται καλύτερα στον πολυεστέρα.
Παραμένει ασαφές γιατί τα μικρόβια αναπτύσσονται καλύτερα στο συνθετικό ύφασμα, οι ερευνητές πάντως υποψιάζονται ότι η υγρασία παγιδεύεται ανάμεσα στις πολυεστερικές ίνες αντί να εξατμίζεται.
Σε κάθε περίπτωση, τα βαμβακερά είναι μάλλον προτιμότερα για την αποφυγή δυσάρεστων οσμών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο τουρισμός σε Ελλάδα και Μεσόγειο μετρά το κόστος του πολέμου στο Ιράν – Οι Ευρωπαίοι αλλάζουν πορεία
- Super League: Η βαθμολογία μετά τους αγώνες σε Κρήτη, Σέρρες και Λάρισα (pic)
- Είναι ο Ντόου… man of the match – Ο Αρτέτα εμπιστεύτηκε το πουλέν του και δικαιώθηκε
- Οι πιο καλοπληρωμένοι ηθοποιοί του Xόλιγουντ για το 2025
- Γιατί θέλουν να ξεριζώσουν την πικροδάφνη από τα σχολεία;
- «Συμπεριφορές και κρατική αναλγησία οδήγησαν τη σύντροφό μου στο θάνατο» – Νέες αποκαλύψεις για την 57χρονη καθηγήτρια




