Σε τροχιά πολιτικής κρίσης φαίνεται να μπαίνει η Πορτογαλία, αφού μετά την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών, παραιτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας.

Ο τέως πλέον υπουργός Εξωτερικών είναι και πρόεδρος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (CDS-PP) που στηρίζει την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιου.

Όπως μεταδίδουν τα πορτογαλικά ΜΜΕ, ο Πόρτας εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για την τοποθέτηση της νέας υπουργού Οικονομικών στη θέση του παραιτηθέντος.

Στην επιστολή του, ο Πόρτας τονίζει πως διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού να διορίσει στο υπουργείο Οικονομικών την Μαρία Αλμπουκέρκε.

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συνεχίσει την χαραγμένη οδό στο υπουργείο Οικονομικών. Σέβομαι την εκλογή αυτή, όμως διαφωνώ» προσθέτει ο Πόρτας.

«Επεσήμανα την άποψή μου στον πρωθυπουργό, ο οποίος επέμεινε στην επιλογή του. Κατά συνέπεια, η παραμονή μου στην κυβέρνηση θα ισοδυναμούσε με υποκρισία» πρόσθεσε ο Πόρτας.

Η πορτογαλική οικονομία κατά το τελευταίο τέταρτο του 2012 συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε τρίμηνη βάση, περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ το 2012 αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,3%.

Πέρα από την συνεχιζόμενη ύφεση, η χώρα υποφέρει και από τα άλλα προβλήματα της ευρωπεριφέρειας, όπως η ανεργία των νέων: στη χώρα έχει φτάσει το 42%, κατά την πιο πρόσφατη μέτρηση.

Συνολικά 66 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί έως σήμερα στη χώρα, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης που έχει εξασφαλίσει από την τρόικα συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ αναμένεται να εξετάσει την επόμενη διάθεση της δόσης κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στα μέσα του Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ