Ο Σεργκέι Μπούμπκα ανακοίνωσε την Τρίτη από το Κίεβο την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενόψει των αρχαιρεσιών για τη διαδοχή του Ζακ Ρογκ, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Αϊρες.

Ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών, «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Σεούλ το 1988 και ακόμη και σήμερα κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, γίνεται ο έκτος και νεότερος υποψήφιος για την ηγεσία της ΔΟΕ, μετά τον Γερμανό Τόμας Μπαχ, τον Ενγκ Σερ Μιάνγκ από τη Σιγκαπούρη, τον Πορτορικανό Ρίτσαρντ Κάριον, τον Τσινγκ Κουό Γου από την Κινεζική Ταϊπέι και τον Ελβετό Ντένις Οσβαλντ.

Ο 49χρονος Μπούμπκα είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ και αντιπρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού. Μάλιστα, από πολλούς θεωρείται ως πιθανός διάδοχος του Λαμίν Ντιάκ στην ηγεσία της IAAF, εφόσον βέβαια δεν εκλεγεί στο ανώτατο πόστο του παγκόσμιου αθλητισμού.

Ο «τσάρος των αιθέρων» αποτελεί σίγουρα τον διασημότερο αθλητή που έχει διεκδικήσει ποτέ την προεδρία της ΔΟΕ, αυτό όμως δεν προεξοφλεί την επιτυχία του, απέναντι σε υποψηφίους που βρίσκονται πολλά χρόνια στις επάλξεις του Ολυμπιακού κινήματος και διαθέτουν ισχυρά ερείσματα μεταξύ του εκλεκτορικού σώματος των «αθανάτων».

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων λήγει στις 10 Ιουνίου και ως τότε αναμένεται να υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμη υποψηφιότητα, αυτή της Μαροκινής Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ, επίσης αντιπροέδρου της ΔΟΕ και παλαιότερα Ολυμπιονίκη του στίβου.

Ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα εκλεγεί στις 10 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της ΔΟΕ στο Μπουένος Αϊρες, όπου θα επιλεγεί και η πόλη, η οποία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ