Υπερμεγέθης μπαταρία μπορεί να τροφοδοτεί σχεδόν 1.400 νοικοκυριά
H βελγική εταιρεία Solvay, γίγαντας της χημικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε ότι έθεσε με επιτυχία σε λειτουργία μια από τις μεγαλύτερες κυψέλες καυσίμου στον κόσμο, ικανή να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για σχεδόν 1.400 νοικοκυριά. Βασισμένη σε μια μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων, ή PEM, η γιγάντια «μπαταρία» πλησιάζει σε ισχύ το 1 Megawatt
H βελγική εταιρεία Solvay, γίγαντας της χημικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε ότι έθεσε με επιτυχία σε λειτουργία μια από τις μεγαλύτερες κυψέλες καυσίμου στον κόσμο, ικανή να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για σχεδόν 1.400 νοικοκυριά.
Βασισμένη σε μια μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων, ή PEM, η γιγάντια «μπαταρία» πλησιάζει σε ισχύ το 1 Megawatt. Το σύστημα «έχει παράξει 500 MWh [μεγαβατώρες] στη διάρκεια περίπου 800 ωρών λειτουργίας» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Η κυψέλη PEM λειτουργεί σε «σταθερό ρυθμό» σε εγκαταστάσεις που διατηρούν από κοινού στην στην Αμβέρσα η Solvay και η γερμανική BASF, αναφέρει τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το σύστημα τροφοδοτείται με αέριο υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση του θαλασσινού νερού. Πάνω στη μεμβράνη, ιόντα υδρογόνου, δηλαδή πρωτόνια, ενώνονται με μόρια οξυγόνου και σχηματίζουν νερό, που είναι και το μόνο παραπροϊόν που προκύπτει από την αντίδραση.
Η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου έχει το δυναμικό να αξιοποιηθεί σε μια πληθώρα εφαρμογών, από φορτιστές κινητών τηλεφώνων μέχρι αυτοκίνητα και πλοία και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι κυψέλες που λειτουργούν με υδρογόνο θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την προβλεπόμενη μετάβαση στη λεγόμενη οικονομία του υδρογόνου. Παρόλα αυτά, οι εμπορικές εφαρμογές τους παραμένουν προς το παρόν περιορισμένες.
Η κυψέλη PEM της Solvay αναπτύχθηκε με επενδυτικά κεφάλαια 5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία ένα σημαντικό μέρος καλύφθηκε από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λιβύη: 53 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι μετά την ανατροπή λαστιχένιας λέμβου στα ανοικτά της χώρας
- Φως στο Τούνελ: Σταθερά πρώτο και την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου
- Ο πρώην παίκτης της Premier League που είχε υπογράψει συμβόλαιο με ρήτρα που απαγόρευε ταξίδι… στο διάστημα!
- Άρτα: Θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο της 35χρονης μητέρας
- Δυτική Όχθη: Έντονες αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους για τα νέα μέτρα του Ισραήλ – «De facto προσάρτηση»
- Greece Energy Outlook: Deals and Vertical Corridor Talks



