Το γαλλικό ΣτΕ ανατρέπει την απαγόρευση στην καλλιέργεια «μεταλλαγμένων»
Η γαλλική απαγόρευση στην καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Monsanto ανατρέπεται με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε επαρκείς ενδείξεις επικινδυνότητας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και δέχονται πιέσεις από την ΕΕ να αλλάξουν στάση.
Η γαλλική απαγόρευση στην καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Monsanto ανατρέπεται με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε επαρκείς ενδείξεις επικινδυνότητας.
Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και δέχονται πιέσεις από την ΕΕ να αλλάξουν στάση.
Η απόφαση του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται δύο περίπου μήνες μετά την εντολή που έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Παρίσι να επανεξετάσει την απαγόρευση.
Η υπόθεση αφορά τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αραβόσιτου ΜΟΝ 810 της Monsanto, της οποίας η καλλιέργεια έχει απαγορευτεί σε Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο με βάσει νομικές ρήτρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσπαθήσει να ανατρέψει αυτές τις απαγορεύσεις, ωστόσο οι προτάσεις της απορρίπτονται από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Άκαρπες μέχρι σήμερα ήταν και οι πιέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία»
Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε το ΜΟΝ 810 το 2008 επικαλούμενη ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια. Μετά την αμφισβήτηση του επιχειρήματος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει τώρα την απαγόρευση.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το ΣτΕ έκρινε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποδείξει ότι η ποικιλία της Monsanto «παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο κινδύνου, είτε για τον άνθρωπο είτε για το περιβάλλον».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Μπρούνο Λε Μερ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να μην επιτραπεί η καλλιέργεια του αραβόσιτου MON 810». Επέμεινε ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται στην καλλιέργεια «μεταλλαγμένων» επειδή «υπάρχει ακόμα τόση αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον».
H ποικιλία MON 810 έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτική στην πυραλίδα του αραβόσιτου, ενός εντόμου πουκαταστρέφει τις σοδειές.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας που να δικαιολογούν τις απαγορεύσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο ρόλος του φόβου στην πολιτική
- Έντονος διάλογος του πρέσβη των ΗΠΑ με τον Ιρανό στον ΟΗΕ: «Να είστε ευγενής» – «Το καθεστώς σας σκοτώνει χιλιάδες»
- Τα αντίποινα του Ιράν στην επίθεση από ΗΠΑ και Ισραήλ έφεραν τον πόλεμο στην πόρτα του Περσικού Κόλπου
- Το Ιράν ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ – Κηρύχθηκαν 40 ημέρες πένθους
- Νεκροί η κόρη, ο γαμπρός, ο εγγονός και η νύφη του Αλί Χαμενεΐ κατά τις πρωινές επιθέσεις
- Στενά του Ορμούζ: Τα τάνκερ αποφεύγουν το θαλάσσιο πέρασμα μετά τις επιθέσεις στο Ιράν



