Ανθεκτική «μεταλλαγμένη» πατάτα της BASF ζητά έγκριση στην ΕΕ
H γερμανική BASF, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών προϊόντων του κόσμου, κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για την παραγωγή και διάθεση μιας νέας γενετικά τροποποιημένης πατάτας. Η ποικιλία Fortuna είναι ανθεκτική στην ερυσίβη, το μύκητα που προκάλεσε το μεγάλο λιμό της Ιρλανδίας στα τέλη του 19ου αιώνα.
H γερμανική εταιρία αγροχημικών προϊόντων BASF κατέθεσε αίτηση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να λάβει άδεια μαζικής παραγωγής και πώλησης μιας γενετικά τροποποιημένης πατάτας που έχει αναπτύξει. Η Fortuna είναι μια ποικιλία πατάτας ανθεκτική στην ερυσίβη η οποία καταστρέφει τις πατάτες και έτσι θα αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μυκητοκτόνα.
Τα «άγρια» γονίδια
Η ερυσίβη είχε προκαλέσει τον μεγάλο λιμό στην Ιρλανδία στα τέλη του 19ου αιώνα. Η προσπάθεια ανάπτυξης μιας νέας ανθεκτικής ποικιλίας πατάτας ξεκίνησε όταν, πριν από μερικά χρόνια, σε άγριες πατάτες που φυτρώνουν σε ορεινές περιοχές στο Μεξικό εντοπίστηκαν δύο γονίδια που τις προστάτευαν από την ερυσίβη.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ στην Ευρώπη υπάρχει ισχυρό κίνημα κατά της παραγωγής και πώλησης γενετικά τροποποιημένων προϊόντων το οποίο και έχει εμποδίσει την ΕΕ να δώσει σχετικές άδειες.
Επιχείρημα ο περιορισμός των φυτοφαρμάκων
Η BASF κατέθεσε ωστόσο την αίτησή της και τα στελέχη της πιστεύουν ότι τα στοιχεία που έχει παραδώσει σχετικά με την ασφάλεια της Fortuna θα πείσουν τις αρμόδιες Αρχές να της δώσουν την άδεια να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της νέας ποικιλίας. Η εταιρία εκτιμά ότι, αν όλα πάνε καλά και λάβει την άδεια, σε περίπου τέσσερα έτη οι ανθεκτικές πατάτες της θα βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
- Brain drain στην Apple – Δεκάδες στελέχη αυτομολούν στους ανταγωνιστές
- ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «μάχονται» για τον τίτλο του League Cup
- Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη: Ο μεγάλος όγκος των υδάτων υπερέβη προσωρινά τις δυνατότητες των υποδομών



