Η Nadine Gordimer συμπράττει με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
«Τη γνωριμία μου με την Nadine Gordimer την οφείλω στον γνωστό σε όλους μας συνήγορο του Νέσλον Μαντέλα, Γιώργο Μπίζο, ο οποίος είναι ένα από τα ένθερμα μέλη της ΔΕΦΝΚ», δηλώνει από τη Γενεύη ο κ.Στασινάκης. Και συνεχίζει: «Η συνάντησή μας έγινε στο σπίτι της μεγάλης «κυρίας» της Νοτιοαφρικανικής λογοτεχνίας, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Από την πρώτη στιγμή η Nadine Gordimer μου εξέφρασε το θαυμασμό της για το έργο του Καζαντζάκη, τονίζοντας πως κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ, to 1991, δεν μπορούσε παρά να μην αναφερθεί σε αυτόν. Εντωμεταξύ, ο Γιώργος Μπίζος, με τον οποίο συνδέεται από την εποχή των κοινών αγώνων εναντίον του Απαρχάϊντ, την είχε ήδη ενημερώσει για τα προβλήματα της μη έκδοσης και μετάφρασης των έργων του μεγάλου Κρητικού, Έτσι, όταν της μίλησα για τις δραστηριότητες που αναπτύσσουμε, μέσω της ΔΕΦΝΚ, εδώ και 22 χρόνια, η Nadine Gordimer αβίαστα μου ανήγγειλε την απόφασή της να προσχωρήσει στη ΔΕΦΚΝ, κάτι που αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας».
Στη Νότιο Αφρική ο Γιώργος Στασινάκης βρέθηκε με την ευκαιρία του συνεδρίου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, του Ινστιτούτου Αφρικανο-ελληνικών Σπουδών και το Λύκειο Ελληνίδων, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας. Στο συνέδριο, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης, οι ιδέες του και η αξία του για την εκπαίδευση», μίλησαν επιφανείς καθηγητές, νοτιοαφρικανοί και ομογενείς, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Νοτιαφρικανικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, Benjamin Hendrickh.
Εκτός από το πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στην περίφημη σχολή SAHETI, στο Κέιπ Τάουν και στο Τζέρμιστον, σε συνεργασία με την Παγκρήτια Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Νάταλι Πόρτμαν γράφει ένα συγκινητικό γράμμα στα παιδιά της
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (17/3): Δράση με Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε και Champions League
- Μπόνους δόμησης: Σε κάθετη πτώση η οικοδομή το 2025 μετά την απόφαση του ΣτΕ
- Κατερίνα Στανίση: «Θα τα γράψω όλα στο βιβλίο μου και κάποιοι πρώην σύντροφοι μου θα ντροπιαστούν»
- Κουτσούμπας: Είμαι 100% σίγουρος ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε και έδωσε συγκατάθεση για τις υποκλοπές, είναι στις βασικές αρχές του τέτοιες πρακτικές


