Γλυπτό, που πωλήθηκε σε δημοπρασία για τέσσερα εκατ. δολάρια, ήταν πλαστό
Γλυπτό που αναπαριστά πολεμιστή των Μάγια και πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια δολάρια είναι ψεύτικο, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.
Γλυπτό που αναπαριστά πολεμιστή των Μάγια και πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια δολάρια είναι ψεύτικο, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.
Το πέτρινο αγαλματίδιο ενός μασκοφόρου, που δόθηκε στη δημοπρασία από ιδιώτη, θεωρείτο ως ένα εντυπωσιακό δείγμα της προ-κολομβιανής τέχνης, ένα μοναδικό κομμάτι της περιόδου 550 ως 950 μ.Χ.
Όμως, Μεξικανοί ειδικοί, που μελέτησαν τον κατάλογο της δημοπρασίας, τόνισαν πως το αγαλματίδιο του πολεμιστή που φέρει ασπίδα και όπλο έχει κατασκευαστεί πρόσφατα και δέχτηκε ειδική επεξεργασία για να φανεί αρχαίο.
«Το αγαλματίδιο προσπαθεί να αναπαραστήσει τα χαρακτηριστικά της προ-κολομβιανής περιόδου στην περιοχή των Μάγια στο νοτιοανατολικό Μεξικό, όμως το ύψος, η στάση των ποδιών και τα λουριά στις μπότες δεν είναι χαρακτηριστικά του πολιτισμού αυτού» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ινστιτούτου.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ενημέρωσε την γαλλική κυβέρνηση πριν από την δημοπρασία ότι το συγκεκριμένο άγαλμα είναι πλαστό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία



