«Εκτός ελέγχου» η παρασκευή και διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών
Το πρόβλημα των συνθετικών ναρκωτικών, δηλαδή ουσιών που σχεδιάστηκαν μιμούνται τη δράση γνωστών ναρκωτικών, χωρίς όμως να καλύπτονται από την ίδια νομοθεσία, έχει αρχίσει να «κλιμακώνεται εκτός ελέγχου», προειδοποιεί η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «μεφεδρόνη», σχεδιασμένη να μιμείται τη δράση του φυτικού ναρκωτικού κατ.
Το πρόβλημα των συνθετικών ναρκωτικών, δηλαδή ουσιών που σχεδιάστηκαν μιμούνται τη δράση γνωστών ναρκωτικών, χωρίς όμως να καλύπτονται από την ίδια νομοθεσία, έχει αρχίσει να «κλιμακώνεται εκτός ελέγχου», προειδοποιεί η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών (INCB), τα συνθετικά ναρκωτικά και οι οδηγίες για την παρασκευή τους είναι συχνά διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, και η χρήση τους είναι ευρεία σε πολλές χώρες του κόσμου.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα συνθετικά ναρκωτικά είναι χημικά ανάλογα γνωστών απαγορευμένων ψυχοτρόπων ουσιών: με μια μικρή αλλαγή στη χημική δομή του ναρκωτικού, το προϊόν παύει να καλύπτεται από τη νομοθεσία για τις απαγορευμένες ουσίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «μεφεδρόνη» (4-μεθυλ-μεθκαθινόνη), η οποία είναι σχεδιασμένη να μιμείται τη δράση του φυτικού ναρκωτικού κατ. Διαθέσιμη σε μορφή σκόνης ή σε ταμπλέτες, η μεφεδρόνη έχει δράση παραπλήσια με της κοκαΐνης, των αμφεταμινών και του MDMA, περισσότερο γνωστού ως ecstacy.
Συχνά διαφημίζεται σε καταστήματα ως «άλατα μπάνιου», ως «τροφή για φυτά», ή ως «υλικό για έρευνα», ώστε οι πωλητές να ξεφεύγουν από τη νομοθεσία.
«Η κατάχρηση μεφεδρόνης έχει πλέον γίνει πρόβλημα στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία» αναφέρει στην έκθεσή του το INCB.
Προσθέτει ότι η μεφεδρόνη «είναι μόνο ένα παράδειγμα του μεγάλου αριθμού συνθετικών ναρκωτικών στα οποία γίνεται κατάχρηση».
Όπως αναφέρει το Reuters, το INCB επισημαίνει ότι ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να απαγορεύουν όχι μόνο συγκεκριμένα ναρκωτικά, αλλά και όλες τις ουσίες με παρόμοια δομή και δράση.
Οι υπόλοιπες χώρες καλούνται τώρα από το Συμβούλιο να λάβουν ανάλογα μέτρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (26/12): Πού θα δείτε Βίρτους-Ολυμπιακός και τον… Ελ Κααμπί
- Ρωσία: Έξι χρόνια κάθειρξης στον επικεφαλής κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς
- Τι γνωρίζουμε για το χριστουγεννιάτικο χτύπημα του Τραμπ σε βάση του Ισλαμικού Κράτους στη Νιγηρία
- Ολυμπιακός: Ψάχνει μεγάλο διπλό στην Μπολόνια κόντρα στη Βίρτους
- Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι «τι θέλει ο λαός», αλλά ποιες επιλογές του προσφέρονται
- Καλύτερη ζωή: Τα δύο μυστικά για να την πετύχουμε


