Οφείλουμε να θέσουμε όρους άσκησης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, δηλώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλ.Μητρόπουλος
Πώς σκοπεύετε να κάνετε τον «Καλλικράτη» να «δουλέψει»; Ονομάστε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.
Οι ελλείψεις, οι ασυμμετρίες και οι «δουλείες» του είναι ζητήματα νομοθετικών παρεμβάσεων και αυτοδιοικητικής αντίληψης, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα καταγγελθεί το αποικιοκρατικό Μνημόνιο που, τώρα στο ξεκίνημά του, τού βάζει μεγάλες δυσκολίες και δυσάρεστα δημοσιονομικά «καθήκοντα». Ο θεσμός είναι προσανατολισμένος στο αναξιόπιστο δικομματικό σύστημα.
Το εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση δεν απελευθερώνει τη θέληση των τοπικών κοινωνιών. Η εισαγωγή θεσμών συμμετοχής και ελέγχου από τους πολίτες είναι περιορισμένη. Δεν ορίζει ως υποχρεωτική τη συμμετοχή συμβούλων από όλες τις παρατάξεις στις Επιτροπές και τη Διοίκησή του. Περικόπτει δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, υποχρηματοδοτεί υπηρεσίες και έργα, προοιωνίζεται υποστελέχωση πολλών λειτουργιών. Διατηρεί τη «διορισμένη» Περιφέρεια.
Με την άκριτη κατάργηση χιλιάδων Νομικών Προσώπων, οδηγεί στην ανεργία μυριάδες εργαζομένους. Οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (οριζόμενοι σε μικρό ποσοστό του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ) περιορίζονται ακόμη περισσότερο από την ύφεση. Οι πόροι από δημοτικά τέλη (που προορίζονται να καλύπτουν τον «κοινωνικό μισθό» και τις παροχές των παιδικών σταθμών, των σχολείων, των δημοτικών ιατρείων, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις ανάγκες των ηλικιωμένων, των αστέγων, των ΑμΕΑ, των θυμάτων των ναρκωτικών κ.λπ.) λιγοστεύουν, αφού τα νοικοκυριά και τα καταστήματα φυτοζωούν.
Πρώτος και μόνιμος στόχος μας είναι η με κάθε τρόπο δέσμευση της πολιτείας, καθώς και όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων (ακόμη και με συνταγματική πρόβλεψη) πάνω σε ένα μόνιμο σχέδιο λελογισμένης, ήπιας, ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης με αειφορία. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί απαρεγκλίτως, ώστε, σε βάθος χρόνου αλλά με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμους ετήσιους δείκτες, να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του πολεοδομικού-οικιστικού, οικονομικού, φυσικού και ιστορικού-αρχαιολογικού περιβάλλοντος στο κακοποιημένο Λεκανοπέδιο. Την οραματική αυτή δέσμευση θεωρώ ως την αναγκαία άσκηση και συνθήκη εθνικής αυτοσυνειδησίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής ανασυγκρότησης.
Δεύτερος, η άρνηση μεταφοράς πόρων της Αυτοδιοίκησης προς πληρωμή των δανειστών.
Τρίτος, η ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους και η κατασκευή σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική, με την ταυτόχρονη έναρξη υλοποίησης του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τι γνώμη έχετε για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα;
Κάθε μετανάστης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, πρέπει να διευκολύνεται στην άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων. Η θρησκεία και το λατρευτικό τυπικό της δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Συνδεόμενη, όμως, με την ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση, αναρριπίζει διαιρετικές τάσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία. Ο ελληνικός πολιτισμός, με την εξωστρέφεια, τον δυναμισμό των αρχών και την αυτοπεποίθηση που τον διακρίνει, δεν είναι ένα περίκλειστο και φοβικό αυτοποιητικό σύστημα. Οφείλουμε όμως να θέσουμε σαφείς όρους άσκησης των δικαιωμάτων όλων (και των μεταναστών), που δεν θίγουν τα δικαιώματα των συνανθρώπων και συμπολιτών μας.
Εικόνα υποβάθμισης παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας και αρκετές γύρω περιοχές, καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλοί οικονομικά εξαθλιωμένοι μετανάστες, όπως και το παράνομο εμπόριο. Πώς προτείνετε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, κυρίως των θαλασσίων, που είναι και όρια της ΕΕ, αποκλειστικώς με κοινοτικά κονδύλια, αφού η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών χρησιμοποιεί τη χώρα μας ως διέλευση προς τις άλλες χώρες της ΕΕ. Με γρήγορη και αντικειμενική πολιτική ασύλου, «απογκετοποίηση», εφαρμογή του ανθρωπιστικού ελληνικού και διεθνούς δικαίου, επαναπροώθηση με ευθύνη της ΕΕ. Με εξάλειψη του δουλεμπορίου, των διακινητών, των μεσαζόντων και των παράνομων αποθηκών εμπορικών προϊόντων. Σε περίπτωση που η ΕΕ αρνηθεί να αλλάξει τους όρους της μεταναστευτικής πολιτικής και του Δουβλίνου ΙΙ, πρέπει να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μετακινηθούν, όπως όλοι σχεδόν επιθυμούν, προς την κεντρική Ευρώπη.
Αλλά η πολιτική της ΕΕ, οι διεθνείς συμβάσεις, οι διακρατικές συμφωνίες, η αποτελεσματικότητα της FRONTEX και οι επιχειρήσεις του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας για τη φύλαξη των συνόρων μας, δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης δεν μπορεί να συγκροτήσει Περιφερειακό Στρατό, ούτε Αστυνομία, όπως ορισμένοι -για ευνόητους λόγους- αφήνουν να εννοηθεί. Η Βουλή ψηφίζει νόμους για το μεταναστευτικό, προς υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ. Οι ψηφίσαντες το Μνημόνιο όφειλαν να διαπραγματευτούν αυτό το ζήτημα.
Για την εκλογή σας καλούνται στις κάλπες σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της χώρας. Πώς νιώθετε με τον χαρακτηρισμό «μικρός πρωθυπουργός» που αποδίδεται στον Περιφερειάρχη Αττικής; Πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη δυναμική αυτή στη συνεργασία σας με την κεντρική εξουσία;
Αυτές είναι αμετροεπείς υπερβολές, που χρησιμοποιούν οι «μνημονιακοί», για να αποκρύψουν τις «δουλείες» και τα βάρη που το Μνημόνιο τον «προικίζει». Η Περιφέρεια στην πρώτη αιρετή της συγκρότηση ατύχησε, αφενός μεν γιατί τα έργα του ΕΣΠΑ έχουν αποφασιστεί, αφετέρου δε γιατί καλείται να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές περικοπές που το Μνημόνιο ρητά επιτάσσει.
Η γενική, άλλωστε, ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών, υπηρεσιών και κοινοχρήστων χώρων, που προαναγγέλλεται, από τις προβλέψεις του, η διάλυση των δομών του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών και συλλογικών ρυθμίσεων, καθώς και η παραμέληση τού -στραγγαλισμένου από τα αποθεματικά του και αφυδατωμένου από τους πόρους του- ασφαλιστικού συστήματος, θα δημιουργήσει για την Περιφέρεια και τον «Καλλικράτη» περιβάλλον κοινωνικού ολοκαυτώματος.
Η δυναμική δεν θα προέλθει από την καθημαγμένη (όπως προδιαγράφεται) διοικητική δομή της Περιφέρειας, αλλά από την κοινωνική βάση. Η οποία, συνειδητοποιώντας τη ραγδαία πτώση του βιοτικού της επιπέδου και την αδυναμία της, στο αόριστο μέλλον, να αναπαραγάγει το πρότυπο ζωής για τις μελλοντικές γενιές, θα αναπτύξει τέτοιες αυθόρμητες και απρόβλεπτες δράσεις, που θα μας εκπλήξουν όλους. Όποιος εμπιστευθεί την κοινωνική δυναμική και τη διοχετεύσει σε ένα δημιουργικό πρόγραμμα αυτόνομης ανάπτυξης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, θα έχει πετύχει στο έργο του.
Η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση οδηγούν στην απώλεια πόρων για την αυτοδιοίκηση. Πώς σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό, δεδομένων και των ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν σε περιοχές της Αττικής;
Αυτά είναι «χρόνια» κακά, που το πολιτικό σύστημα μετάγγισε στην Αυτοδιοίκηση. Η αιρετή Νομαρχία απέτυχε κυρίως εξαιτίας της αναπαραγωγής των μειονεξιών τού πολιτικού προσωπικού εντός της δομής της. Η διοίκηση των υποθέσεων του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως με αυτονομία. Ό,τι προηγμένο, αντικειμενικό και παραδεκτό απ’όλους, ως τρόπος διαχείρισης των κονδυλίων και διάθεσης των δαπανών, υπάρχει, θα εφαρμοστεί. Γνώμονας όλων πρέπει να είναι η οργάνωση, επιτέλους, του δημόσιου τομέα (με την ευρεία έννοια) με τις βέλτιστες μεθόδους και τους αρίστους λειτουργούς, ώστε να παράγεται το καλύτερο αποτέλεσμα υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Δεν θα επιτρέψουμε τις πάγιες παρεμβάσεις του πολιτικού προσωπικού υπέρ των ιδίων ή φίλιων συμφερόντων. Δεν θα γίνεται τίποτε, εάν δεν αποφασίζεται και δεν ελέγχεται σε κάθε του βήμα από τα όργανα λαϊκής κυριαρχίας της Περιφέρειας, που πρέπει να στελεχωθούν από εκπροσώπους όλων των τάσεων και κινήσεων, πέραν των μικρόψυχων ορίων που θέτει ο νόμος.
Άννα Ανδίρα-Νένα Σώκου
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ελ Σαλβαδόρ: Στρατιωτικοί θα δικαστούν για τη διαβόητη σφαγή 986 πολιτών στο Ελ Μοσότε
- Το Μπανγκλαντές υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την απόκτηση Eurofighter από την Ιταλία
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442