Η ΕΕ τερματίζει εσπευσμένα την περίοδο αλιείας ερυθρού τόνου
Η φετινή περίοδος αλιείας ερυθρού τόνου τερματίζεται εσπευσμένα την Τετάρτη για τα ευρωπαϊκά γρι-γρι καθώς οι ποσότητες που έχουν ήδη αλιευτεί έφτασαν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιστήμονες και περιβαλλοντικές εργανώσεις είχαν ζητήσει πλήρη απαγόρευση της αλιείας για φέτος.
Η φετινή περίοδος αλιείας ερυθρού τόνου τερματίζεται εσπευσμένα την
Τετάρτη για τα ευρωπαϊκά γρι-γρι καθώς οι ποσότητες που έχουν ήδη
αλιευτεί έφτασαν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή
Επιτροπή.
Επιστήμονες και περιβαλλοντικές εργανώσεις είχαν ζητήσει πλήρη απαγόρευση της αλιείας για φέτος, δεδομένου ότι το γιγάντιο, πανάκριβο ψάρι βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης από τη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.
Όπως διευκρίνισε η Κομισιόν, η απαγόρευση ισχύει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μόνο για τα γρι-γρι και όχι για τα μικρότερα ευρωπαϊκά σκάφη και τα ξένα αλιευτικά που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.
Η απόφαση πλήττει περισσότερο τους αλιείς τόνους στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Κατάρρευση
Η απαγόρευση «είναι απαραίτητη για την προστασία των ευαίσθητων αποθεμάτων ερυθρού τόνου και τη διασφάλιση της ανάκαμψής του, όπως προβλέπεται από το σχέδιο ανάκαμψης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυνοειδών Ατλαντικού» αναφέρει η Επιτροπή.
Συχνά οι μικροί ερυθροί τόνοι που πιάνονται στην ανοιχτή θάλασσα
μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας που ονομάζονται
«παχυντήρια τόνου» και συχνά δέχονται επικρίσεις από περιβαλλοντικές
οργανώσεις.
Με τους πληθυσμούς του ερυθρού τόνου να έχουν συρρικνωθεί κατά 85%, η ΕΕ και οι ΗΠΑ τάχθηκαν φέτος
υπέρ της απαγόρευσης του διεθνούς εμπορίου του συγκεκριμένου είδους.
Τελικά όμως η Ιαπωνία κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση.
Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ερυθρού τόνου καταλήγει σε
πιάτα σούσι στα ιαπωνικά εστιατόρια.
Ο ερυθρός τόνος υπήρχε κάποτε σε αφθονία στη Μεσόγειο, σήμερα όμως είναι
τόσο σπάνιος που η τιμή του φτάνει τα 1.000 δολάρια το κιλό στη
χονδρική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Λιβύη: 53 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι μετά την ανατροπή λαστιχένιας λέμβου στα ανοικτά της χώρας
- Φως στο Τούνελ: Σταθερά πρώτο και την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου
- Ο πρώην παίκτης της Premier League που είχε υπογράψει συμβόλαιο με ρήτρα που απαγόρευε ταξίδι… στο διάστημα!
- Άρτα: Θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο της 35χρονης μητέρας
- Δυτική Όχθη: Έντονες αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους για τα νέα μέτρα του Ισραήλ – «De facto προσάρτηση»
- Greece Energy Outlook: Deals and Vertical Corridor Talks



