Το ρύζι
Δισεκατομμύρια Κινέζοι δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Σ' όλο τον κόσμο τρώμε περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους ρυζιού την ημέρα!
Δισεκατομμύρια Κινέζοι δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Σ’ όλο τον κόσμο
τρώμε περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους ρυζιού την ημέρα!
Η Κίνα καλλιεργεί περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής και καταναλώνει ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό που σημαίνει γύρω στους 132.500.000 τόνους ετησίως, σε σύνολο 438.500.000 τόνων παγκοσμίως. Τα νούμερα ακούγονται «τρελά», αλλά μας δίνουν μια ιδέα για το πόσο σημαντικό προϊόν είναι το ρύζι.
Το ρύζι είναι θρεπτικό, υγιεινό και διαιτητικό. Έχει μόνο 365 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και είναι πλούσια πηγή διατροφικών συστατικών που κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Σχεδόν το 80% του περιεχομένου του είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που σε αντίθεση με τους απλούς που περιέχουν για παράδειγμα τα γλυκά, δρουν πιο ήπια στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα που βελτιώνει – με μια σειρά αντιδράσεων, αυξάνοντας την σεροτονίνη – και την διάθεση.
Ένα επίσης σημαντικό συστατικό του ρυζιού είναι οι πρωτεΐνες, ενώ απουσιάζουν απ’ αυτό τα λίπη (περιέχει κάτω από 1%) και το νάτριο – άραγε γι’ αυτό οι Κινέζοι είναι συνήθως τόσο αδύνατοι; Ο συνδυασμός πρωτεϊνών με σύνθετους υδατάνθρακες κυρίως, καθιστά αύτη τη τροφή ιδανική και για αθλητές. Μαζί με τα ζυμαρικά είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε μορφή έντονης δραστηριότητας.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, το κάλιο προστατεύει από την ψηλή πίεση και τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο φωσφόρος συμβάλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, ο σίδηρος ισχυροποιεί τον οργανισμό και αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και το μαγνήσιο συμβάλει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Η πλούσια σε βιταμίνες Β (Β1, Β3, Β5, Β6, Β9) σύνθεση του ρυζιού βοηθά το νευρικό σύστημα, τον μεταβολισμό, την ψυχική υγεία, το καρδιαγγειακό σύστημα, τις πνευματική λειτουργία και άλλα.
Το ρύζι από μαγειρικής πλευράς, φτιάχνεται εύκολα και ταιριάζει σε όλες τις κουζίνες. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται με διάφορες σάλτσες, σαν συνοδευτικό σε πολλά κυρίως πιάτα, αλλά και σαν βασικό υλικό σε πιάτα όπως το σπανακόρυζο ή το γαμοπίλαφο. Τέλος, το χρησιμοποιούμε σε πίτες, ακόμη και σε γλυκά.
in.gr Αγροτουρισμός
- Τι γνωρίζουμε για το χριστουγεννιάτικο χτύπημα του Τραμπ σε βάση Ισλαμικού Κράτους στη Νιγηρία
- Ολυμπιακός: Ψάχνει μεγάλο διπλό στην Μπολόνια κόντρα στη Βίρτους
- Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι «τι θέλει ο λαός», αλλά ποιες επιλογές του προσφέρονται
- Καλύτερη ζωή: Τα δύο μυστικά για να την πετύχουμε
- Ο Άσαντ από τη «Ρωσία με Αγάπη»: Η παραδεισένια ζωή ενός έκπτωτου δικτάτορα
- Taste Atlas: Στην κορυφή του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ






