
O Πηνειός και ο Ασπροπόταμος
Τα Στενά Καλαμακίου είναι ένα φαράγγι που διασχίζεται από τον ποταμό
Πηνειό, με δάσος από ιτιές, λεύκες και πλατάνια, ανάμεσα σε γυμνούς
λόφους.
Στις όχθες του ποταμού, αναπτύσσεται η κτηνοτροφία. Παρ΄ όλο που δεν έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θεωρείται πολύτιμο παραποτάμιο οικοσύστημα, αφού αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της άγριας πανίδας και χλωρίδας στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, μιας περιοχής έντονα επηρεασμένης από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι γκρεμοί γύρω από το φαράγγι θεωρούνται σημαντικός βιότοπος σπάνιων αρπακτικών πουλιών, ενώ σημαντική είναι και η ύπαρξη ενδημικών ψαριών της Ελλάδας, τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Ασπροπόταμος
Η περιοχή περιλαμβάνει δάση, ποταμούς με παραποτάμια βλάστηση και λιβάδια. Εδώ βρίσκονται οι μεγαλύτερες πηγές του Αχελώου. Ο Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο ποταμούς που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα, το οποίο τελικά εκβάλλει στον ποταμό Αχελώο. Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα και οι οξιές. Η σπουδαιότητα της περιοχής οφείλεται στην ποικιλία των οικοτόπων, που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς δεν διαταράσσονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και προστατεύονται, με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών ειδών, όπως η καμπανούλα (Campanula rapunculus), και ζωικών ειδών, όπως η καφέ αρκούδα, το ζαρκάδι, το ελάφι και ο λύκος, τα οποία είναι ενδημικά ή απειλούμενα.
(Ο χείμαρρος Ποττόκος, παραπόταμος του Αχελώου στο χωριό Κατάφυτο,φωτ. Κέντρο Ανάπτυξης Καλαμπάκας-Πύλης ΑΕ)
Αναπτυξιακή Τρικάλων – ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ
- Συνταγή: Ριζότο γλυκοπατάτας
- Γεμάτες με τοξικές στρατιωτικές βάσεις οι ΗΠΑ – Χιλιάδες στρατιωτικοί μολυσμένοι
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)














































![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442