Μάθετε περισσότερα για την Βρύναινα και άλλες γειτονικές περιοχές
Αμαλιάπολη
Η Αμαλιάπολη (Μιτζέλα), μόλις 8χλμ από την Εθνική Οδό (Έξοδος στον Κόμβο Σούρπης). αποτελεί παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο. Διαθέτει οργανωμένες παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφικές ψαροταβέρνες, μπαράκια και ουζερί δίπλα στο κύμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει καραβάκι που πραγματοποιεί μονοήμερες κρουαζιέρες στις Βόρειες Σποράδες.
Η Αμαλιάπολη έχει ξεχωριστή ιστορία καθώς οι κάτοικοί της διακρίθηκαν για τον ηρωισμό τους σε ναυμαχίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Τμήματα του οπλισμού των πλοίων τους εκτίθενται στην πλατεία της Αμαλιάπολης. Ονομάστηκε προς τιμήν της Βασίλισσας Αμαλίας η οποία προσκάλεσε Βαυαρούς αρχιτέκτονες προκειμένου να επιμεληθούν της αρχιτεκτονικής του οικισμού και των κτιρίων της. Ακόμη και σήμερα διασώζονται κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής καθώς και το κάστρο της Μιτζέλας. Στον γραφικό κόλπο δεσπόζει το νησάκι «Κίκυνθος» ενώ στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο από την Αμαλιάπολη ως τις Νηές έχουν εντοπιστεί 12 ναυάγια της ύστερης ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν στα πλαίσια προγράμματος καταδυτικού τουρισμού.
Νηές
Ο οικισμός Νηές αποτελεί το άλλο παραθαλάσσιο θέρετρο του Δήμου Σούρπης. Σύμφωνα με την παράδοση, από εδώ ξεκίνησε η εκστρατεία του Αχιλλέα για την Τροία. Πρόκειται για έναν φυσικό όρμο με κρυστάλλινα και αβαθή νερά ιδανικό για οικογένειες και μικρά παιδιά. Στον δρόμο που οδηγεί στις Νηές διασώζεται η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Μπορείτε να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο, τις μεγάλες παραλίες με τα καθαρά και κρυστάλλινα νερά και να φάτε ψαράκι και μεζεδάκια στις ψαροταβέρνες και τα τσιπουράδικα. Από αξιοθέατα αξίζει να δείτε το καθολικό του Βυζαντινού Ναού της Αγίας Τριάδας, και το μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας Ξενιάς κ.α.
Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από την έδρα του Δήμου και 7χλμ. από την Εθνική Οδό (Έξοδος στον Κόμβο Σούρπης).
Βρύναινα
Η Βρύναινα είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρων, γνωστή για τα εξαιρετικής ποιότητας αρωματικά φυτά και το μέλι που παράγει. Ξακουστά σε όλο το νομό είναι τα ταβερνάκια της Βρύναινας, ονομαστά για τους μεξέδες και τα κρεατικά τους που παράγονται από τους κατοίκους της περιοχής. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν τα δύο μοναστήρια της περιοχής, η γυναικεία Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς και ανδρώα Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς με εξαιρετικές τοιχογραφίες και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ξενιάς. Οι μονές χρονολογούνται από τον 11ο μ.Χ. αιώνα και διαθέτουν ναούς εξαιρετικής αρχιτεκτονικής καθώς και χώρους φιλοξενίας ικανούς να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Στην Κάτω Ιερά Μονή Ξενιάς πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Μ.Παρασκευή αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Κυρίου στον λόφο Γολγοθά ενώ η πανύγυρις του μοναστηριού στις 23 Αυγούστου συγκεντρώνει πλήθος πιστών.
Μπορείτε να κάνετε περίπατο στο δάσος, να επισκεφτείτε τα περίφημα σπήλαια της περιοχής, να ξεναγηθείτε στο κάστρο της Βρύναινας, στις δύο Ιερές Μονές, και να ξεκουραστεότε στα ταβερνάκια του χωριού. Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να αγοράσετε αρωματικά φυτά και μέλι.
Σε μικρή απόσταση από τη Βρύναινα υπάρχει ο Άγιος Ιωάννης, ένα γραφικό χωριό μέσα σε πυκνή βλάστηση δίπλα στο υδάτινο φράγμα του «Μαυρομάτη». Ονομαστή είναι η εκκλησία του χωριού από το ιερό της οποίας πηγάζει το νερό που δροσίζει τους περαστικούς στην βρύση που υπάρχει στην πλατεία του χωριού. Εκεί λειτουργεί ξενώνας 60 κλινών και εστιατόριο με παραδοσιακούς μεζέδες.
Μπορείτε να περπατήσετε στα καταπράσινα μονοπάτια, να προσκυνήσετε στην Άνω Ιερά Μονή Ξενιάς, να επισκεφτείτε το φαράγγι και το φράγμα Μαυρομάτη. Ο Αγιος Ιωάννης βρίσκεται 14χιλμ. από την Εθνική Οδό (Έξοδος στον Κόμβο Σούρπης).
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ, ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ, ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ
Βρύναινα
|
Όνομα Ιδιοκτήτη |
Όνομα Καταστήματος |
Τηλέφωνο |
|
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΟΥΖΕΡΙ |
ΚΑΛΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ |
– |
2422094225 |
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ |
ΜΟΣΧΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΗ |
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ |
2422094255 |
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ |
ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
– |
2422094337 |
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ |
ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ |
Ο ΣΠΥΡΟΣ |
2422094231 |
|
ΟΥΖΕΡΙ-ΚΑΦΕ |
ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
– |
2422094253 |
Άγιος Ιωάννης
|
Όνομα Ιδιοκτήτη |
Όνομα Καταστήματος |
Τηλέφωνο |
|
|
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ |
ΚΟΥΤΡΑ ΑΜΑΛΙΑ |
ΟΘΡΥΣ |
2422094291 |
Αμαλιάπολη (Μιτζέλα)
|
Όνομα Ιδιοκτήτη |
Όνομα Καταστήματος |
Τηλέφωνο |
|
|
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ |
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ |
ΠΕΤΡΙΑΣ |
2422091264 & 6974472507 |
|
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ |
ΚΟΝΤΟΥΡΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ |
– |
2422091333 |
|
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ |
ΧΡΙΣΤΕΛΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ |
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ |
2422091493 & 6944186997 |
|
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ |
ΙΓΓΛΕΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ |
– |
2422091410 |
|
ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ |
ΚΟΝΤΙΝΟΥ ΞΑΝΘΗ |
ΞΑΝΘΟΥΛΑ |
2422091272 |
|
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ |
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ |
ΑΜΑΛΙΑ |
2422091264& 6974472507 |
|
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ |
ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
ΟΑΣΙΣ |
2422091376 |
|
ΞΕΝΩΝΑΣ |
ΠΡΙΟΝΙΣΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ |
ΝΑΝΣΥ |
2422091227& 6973799912 |
Αμαλιάπολη (Μιτζέλα)
|
Όνομα Ιδιοκτήτη |
Όνομα Καταστήματος |
Τηλέφωνο |
|
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΟΥΖΕΡΙ |
ΝΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ |
ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΑΚΙ |
2422091323 & 91336 |
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ- ΟΥΖΕΡΙ |
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ |
Ο ΚΩΣΤΑΣ |
2422091102 |
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΟΥΖΕΡΙ |
ΡΕΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ |
Η ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΙΣ |
2422091355 |
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΟΥΖΕΡΙ |
ΧΡΥΣΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ |
ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ |
2422091400 |
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ- ΟΥΖΕΡΙ |
ΚΑΛΟΔΗΜΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ |
Ο ΣΕΡΙΦΗΣ |
2422091420 |
|
ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ |
ΔΑΙΛΙΑΝΗ ΑΡΓΥΡΩ |
ΤΟ ΣΠΕΣΙΑΛΑΚΙ |
2422094312 |
|
Όνομα Ιδιοκτήτη |
Όνομα Καταστήματος |
Τηλέφωνο |
|
|
ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ |
ΝΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ |
PER SEMPRE |
2422091323 & 91336 |
|
ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ |
ΣΤΕΡΓΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ |
ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ |
2422091408 |
|
ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ |
ΙΓΓΛΕΖΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ |
ΓΚΛΕΖΟΣ ΚΑΦΕ |
2422091410 |
|
ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ |
ΣΤΑΜΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ |
– |
– |
Νηές
|
Όνομα Ιδιοκτήτη |
Όνομα Καταστήματος |
Τηλέφωνο |
|
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ |
ΦΡΑΓΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ |
ΑΙ ΝΗΕΣ |
2422031301 |
Σούρπη
|
Όνομα Ιδιοκτήτη |
Όνομα Καταστήματος |
Τηλέφωνο |
|
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ |
ΚΑΤΣΙΑΜΠΕΚΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ |
ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗΣ |
2422031282 |
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ |
ΚΑΛΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
||
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ |
ΓΙΑΝΝΑΚΕΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ |
ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ |
2422031055 |
|
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ |
ΓΚΡΙΝΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ |
– |
2422031613 |
|
ΟΥΖΕΡΙ-ΚΑΦΕΝΕΙΟ |
ΧΡΥΣΙΚΟΥ ΑΓΟΡΗ |
– |
2422032007 |
|
ΟΥΖΕΡΙ-ΚΑΦΕΝΕΙΟ |
ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ |
ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ |
2422031319 |
|
ΠΙΤΣΑΡΙΑ |
ΚΟΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ |
RAVENA |
2422031101 |
|
ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ |
ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ |
ΤΟ ΠΟΣΤΟ |
2422031095 |
|
Όνομα Ιδιοκτήτη |
Όνομα Καταστήματος |
Τηλέφωνο |
|
|
ΚΑΦΕΝΕΙΟ |
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ |
– |
2422031338 |
|
ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ |
ΤΗΓΑΝΗ ΕΥΜΟΡΦΙΑ |
– |
– |
|
ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ |
ΤΖΑΒΕΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ |
ΒΑΒΕΛ |
2422031784 |
|
ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ |
ΧΡΥΣΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ |
ΝΕΟ ΚΑΦΕ |
– |
|
ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ |
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ |
ΔΡΟΜΟΣ |
6977438164 |
in.gr Αγροτουρισμός
- Νάπολι – Γιουβέντους 2-1: Ο Χόιλουντ έστειλε τους «παρτενοπέι» στην κορυφή
- Ακινητοποιήθηκε το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη μετά από σύγκρουση με ζώο
- Το γραφένιο θα γκρεμίσει το λίθιο από τον «θρόνο» της αποθήκευσης ενέργειας;
- Η Κίνα απλώνει οικονομικά δίχτυα στην Κεντρική Ασία – Τα εμπορικά στοιχεία
- Χανιά: Τρίγωνα κάλαντα και… μπαλωθιές – Άναμμα Χριστουγεννιάτικου δέντρου με κρότο
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο πλήγωσε τον Μάθιου Λίλαρντ με τις δηλώσεις του, αλλά «ποιος νοιάζεται;»


