«Ελληνική Ταξιδιωτική λογοτεχνία»
1. Τη μακρά πορεία από την προϊστορία μέχρι τον 15ο αιώνα,
2. 19ο αιώνα: οι πρόδρομοι,
3. 20ο αιώνα: η άνθηση και η ακμή,
4. Η άνθηση και η ακμή – Επίγονοι και νέοι δρόμοι και
5. Άλλες εκφάνσεις της ταξιδιωτικής γραφής.
Στο τέλος κάθε τόμου υπάρχουν τα βιογραφικά των ανθολογούμενων συγγραφέων, μια εξαντλητική βιβλιογραφία των αυτοτελών εκδόσεων, πλούσια εικονογράφηση και ένα εκτεταμένο εισαγωγικό κείμενο που προσεγγίζει θεωρητικά το θέμα.
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, ποια είναι τα κίνητρα που ωθούν τους συγγραφείς να μετατρέψουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία σε γραφή και πώς «μεταφράζεται» αυτή η εμπειρία σε «προσωπική λογοτεχνία»;
H Αννίτα Παναρέτου, έχοντας εντρυφήσει σε αυτό το είδος της γραφής, στην πορεία και στις εκφάνσεις της – σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία -, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στα μονοπάτια της.
«H ταξιδιωτική λογοτεχνία μπορεί να μην είναι αμιγής ως προς το περιεχόμενό της, είναι όμως ένα αυτούσιο λογοτεχνικό είδος, από τη στιγμή που ενσυνειδήτως απασχόλησε τους λογοτέχνες, οι οποίοι το καλλιέργησαν συστηματικά με βάση παγιωμένους κανόνες, ακόμη και παγιωμένους περιορισμούς.
Με βάση αυτόν τον «ορισμό» η συγγραφέας οικοδομεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία.
Εκτός από τον Όμηρο, ως το τέλος του 19ου αιώνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ταξιδιωτική λογοτεχνία, μιας και οι πάμπολλες σχετικές γραπτές καταθέσεις «υπηρετούν συνήθως τη γνώση, τις θετικές επιστήμες, την ιστορία και σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις την τέχνη του λόγου».
Οι απαρχές της σύγχρονης ελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας ανιχνεύονται σε κείμενα εκείνης της εποχής, αλλά ως αφετηρία μπορεί να θεωρηθεί στην πραγματικότητα το έργο Ταξιδεύοντας του Νίκου Καζαντζάκη (1926).
Έκτοτε ταξίδι και γραφή βαδίζουν πλάι πλάι και οδηγούνται σε κοινές διαδρομές με τις αναζητήσεις του εκάστοτε ταξιδιώτη-συγγραφέα. Μέσα από αυτές τις διαδρομές φθάνουμε στη σημερινή εποχή, όπου η A. Παναρέτου εντοπίζει μια επιστροφή, αυτήν του μοναχικού ταξιδιώτη, η οποία έχει βέβαια άμεση επίπτωση και στη γραπτή απόδοση των ταξιδιωτικών εμπειριών (και η οποία εκδηλώνεται ακόμη και μέσα από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς).
Η Αννίτα Παναρέτου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη της ελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έχει συγγράψει αρκετά έργα για ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και έχει μεταφράσει σημαντικά δοκίμια και μυθιστορήματα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου
τηλ. 210 6820464 και 210 6825373,
fax 210 6842840,
autolib@otenet.gr
Bιβλιοπωλείo “Κοραής”
τηλ. 210 6813898 και 210 6820989,
fax 210 6817544
Bιβλιοπωλείo “Μικρός Κοραής”
τηλ. 210 6890321 και 210 6890379,
fax 210 6890089,
info@koraisbooks.gr
- Η δράση της συμμορίας που πουλούσε ναρκωτικά σε σχολεία – Οι απειλές και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι
- Βρήκατε ένα αδέσποτο γατάκι, το πήρατε σπίτι και φοβάται πολύ. Μήπως σας προβληματίζει;
- Η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ως «προστιθέμενη αξία» – Η περίπτωση της Συρίας
- Βενεζουέλα: Πώς από πιστός σύμμαχος μετατράπηκε σε υπ’ αριθ. 1 εχθρό των ΗΠΑ
- «Ξέσπασε» ο Αλμέιδα: «Η διαιτησία ήταν απαίσια, η σιωπή είναι προδοσία κι εγώ δεν είμαι προδότης»
- Χανιά: Ένα από τα μεγαλύτερα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Ευρώπης φωταγωγείται στον Ομαλό




