
Στο ΕΔΑΔ προσέφυγαν γονείς και συγγενείς παιδιών που σκοτώθηκαν στο Μπεσλάν
Γονείς και συγγενείς παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ομηρείας από Τσετσένους ενόπλους σχολείου στο Μπεσλάν (ρωσικός Καύκασος) τον Σεπτέμβριο του 2004, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ρωσίας.
38
Γονείς και συγγενείς παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ομηρείας από Τσετσένους ενόπλους σχολείου στο Μπεσλάν (ρωσικός Καύκασος) τον Σεπτέμβριο του 2004, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η προσφυγή κατατέθηκε εξ ονόματος 89 συγγενών και γονέων από τη μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Αρωγής για Διεθνή Προστασία.
Η σύλληψη ομήρων στο σχολείο του Μπεσλάν τερματίσθηκε με την επέμβαση των ειδικών ρωσικών δυνάμεων. Κατά την επιχείρηση αυτή έχασαν τη ζωή τους 332 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά.
Οι συγγενείς των παιδιών κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασε τέσσερα άρθρα της ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: το δικαίωμα στη ζωή, το σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής (στη δικαιοσύνη) και την ελευθερία της έκφρασης.
Το Δεκέμβριο, το ρωσικό Κοινοβούλιο έκρινε, ύστερα από έρευνα, ότι οι ενέργειες των ειδικών δυνάμεων δεν αποτέλεσαν κίνδυνο για τη ζωή των ομήρων, αντίθετα με τις δηλώσεις πολλών μαρτύρων.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας, οι τρομοκράτες και όχι οι ειδικές δυνάμεις προκάλεσαν την έκρηξη στο σχολείο του Μπεσλάν σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους στη διάρκεια της τριήμερης κατάληψης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Οι νέοι δασμοί Τραμπ σε ευρωπαϊκά οχήματα δείχνουν την αναξιοπιστία των ΗΠΑ, δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ
- HΠΑ: Ετυμηγορία δικαιώνει την κυβέρνηση Τραμπ για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δικαστών σε διώξεις πολιτών
- Δασμοί Τραμπ στα οχήματα: Η ΕΕ διατηρεί «ανοιχτές τις επιλογές για την προστασία των συμφερόντων της»
- Βραβεία Οσκαρ: Δεν θα είναι επιλέξιμα «ηθοποιοί» και σενάρια που έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη
- Η Κούβα καταδικάζει τις νέες «παράνομες» και «καταχρηστικές» κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της
- Γερμανία: Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς μέσα σε 6 έως 12 μήνες
