36

Η Ισλανδία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έπειτα από 20 χρόνια θα ξαναρχίσει τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς λόγους, οπότε γίνεται η δεύτερη χώρα μετά τη Νορβηγία που αψηφά το διεθνές μορατόριουμ στο εμπόριο φαλαινών.

Το ισλανδικό υπουργείο Αλιείας ανακοίνωσε ότι δίνει άδεια στους φαλαινοθήρες να κυνηγούν κάθε χρόνο 30 ρυγχοφάλαινες (Balaenoptera acutorostrata) και εννέα πτεροφάλαινες (Balaenoptera physalus).

«Το κρέας θα εξάγεται» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνεργάτης του υπουργού. Ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η επιχείρηση φαλαινοθηρίας αφορά μόνο είδη φαλαινών που υπάρχουν σε αφθονία και «συνδέεται με τη συνολικότερη πολιτική της Ισλανδίας για βιώσιμη αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων».

Όμως η πτεροφάλαινα θεωρείται απειλούμενο είδος.

H Ισλανδία ήδη κυνηγά περιορισμένο αριθμό φαλαινών για «επιστημονικούς» λόγους, όπως και η Ιαπωνία, εκμεταλλευόμενη το αντίστοιχο «παράθυρο» στις απαγορεύσεις της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας.

Το μορατόριουμ στη φαλαινοθηρία παραμένει σε ισχύ, ωστόσο τον Ιούνιο η Επιτροπή ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία διακήρυξη που αναφέρει ότι η απαγόρευση «δεν είναι πλέον απαραίτητη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press