43

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, το 70% των Αμερικανών πολιτών χαρακτηρίζει απαράδεκτο το επίπεδο των αμερικανικών απωλειών, ενώ η πλειοψηφία τάσσεται κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ σε πόλεμο εναντίον του Ιράν ή της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία TNS για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας Washington Post, το 53% των Αμερικανών δηλώνει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «δεν άξιζε» να γίνει.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης αποκαλύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ο.Μπους την περίοδο του πολέμου ήταν 77%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 50%.

Επιπλέον, όταν κήρυξε το τέλος του πολέμου, το ποσοστό που έβλεπε θετικά τους χειρισμούς του στο συγκεκριμένο θέμα βρισκόταν στο 75%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 39%, το χαμηλότερο στην καριέρα του.

Το ποσοστό των Αμερικανών που εκτιμούν ότι ο πόλεμος «άξιζε» να γίνει έπεσε από το 70% στο 45% και το ποσοστό των Αμερικανών που εκτιμούν ότι ο πόλεμος κατέστησε τις ΗΠΑ ισχυρότερες έπεσε από το 52% στο 28%.

Το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει, άλλωστε, ότι ο πόλεμος κατέστησε τις ΗΠΑ πιο αδύναμες, ενώ το 64% εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει σαφές σχέδιο για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Ωστόσο, παρά το ότι το 54% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν «βαλτώσει» στο Ιράκ, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, όταν βρισκόταν στο 65%, ενώ μόλις το 12% ζητά την άμεση και πλήρη απόσυρση των δυνάμεων.

Όσον αφορά στις εκλογές στο Ιράκ, οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για «θετική» εξέλιξη και σε ποσοστό 66% δηλώνουν ότι θα βοηθήσουν να αναλάβει μια σταθερή κυβέρνηση. Το 60% εκτιμά, δε, ότι οι εκλογές θα επιταχύνουν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Επίσης, το 44% όσων ερωτήθηκαν δηλώνει ότι ο πόλεμος αύξησε την πιθανότητα «διάδοσης της δημοκρατίας« στη Μέση Ανατολή, ενώ αντίθετη γνώμη εκφράζει το 9% των ερωτηθέντων.

Σαφές γίνεται, τέλος, ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα. Πάνω από το 75% δηλώνει αντίθετο σε ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Πιονγιάνγκ, αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Βόρειος Κορέα αποτελεί «απειλή» για τις ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.001 ατόμων τηλεφωνικά από την 10η έως την 13η Μαρτίου. Το περιθώριο σφάλματος είναι τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό