Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στη βάση «και του σχεδίου Ανάν» αποφάσισε η Αγκυρα

Διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στη βάση «και του σχεδίου Ανάν» αποφάσισε η Αγκυρα

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο συμμετέχουν και οι στρατιωτικοί, τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς «και το σχέδιο Ανάν», για λύση βασισμένη στις «πραγματικότητες» στο νησί.

37

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο συμμετέχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς «και το σχέδιο Ανάν», για λύση βασισμένη στις «πραγματικότητες» στο νησί.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών αναφέρεται ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπήρξε ομοφωνία όσον αφορά την αναγκή και τη χρησιμότητα της έναρξης πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».

Σημειώνεται επίσης ότι «όπως ανακοινώθηκε και στο παρελθόν, η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και λαμβάνοντας και το σχέδιο Ανάν ως σημείο αναφοράς, επαναλαμβάνει την πολιτική της βούληση για ταχεία προσέγγιση, μέσω διαπραγματεύσεων, σε μία λύση βασισμένη στις πραγματικότητες στο νησί».

«Από το σημείο αυτό, στο πλαίσιο της καλής θέλησης και της επικοικοδομητικής προσέγγισης της τουρκικής κυβέρνησης και σε στενή διαβούλευση και συνεργασία» με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την κατοχική κυβέρνηση, «κρίνεται ότι χρήσιμη η εξέταση του θέματος με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε εν όψει της συνάντησης, το Σάββατο, του Τούρκου πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον που αρχίζει στις 28 Ιανουαρίου.

Το Σάββατο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη σχετικά με το Κυπριακό, στην οποία θα πάρει μέρος και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies