30

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο αρχηγείο της δύναμης των Ιταλών καραμπινιέρων στην πόλη Νασιρίγια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 Ιταλοί και οκτώ Ιρακινοί και να τραυματιστούν αρκετά ακόμα. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Βάσει των όσων μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το ιταλικό πρακτορείο ANSA, η έκρηξη ήταν ισχυρή και σημειώθηκε στις 9.40 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

Εκπρόσωπος των Ιταλών καραμπινιέρων που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από τη βάση και κοντά στο ιρακινό εμπορικό επιμελητήριο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε το θάνατο των 12 Ιταλών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν άτομα παγιδευμένα στα ερείπια. Οι επικοινωνίες με την ιταλική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ έχουν διακοπεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Ο.Μπους.

Η ιταλική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση, αλλά ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της από το Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία συμμετέχει στη στρατιωτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ με 3.000 άνδρες, από τους οποίους οι 2.500 σταθμεύουν στην περιοχή της Νασιρίγια.

Νωρίτερα, ένας ακόμα Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή σε ενέδρα των Ιρακινών ανταρτών, βόρεια της Βαγδάτης.

Επιχειρήσεις στο Τικρίτ

Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό ανταρτών και όπλων πραγματοποίησε την Τετάρτη η ιρακινή αστυνομία στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Associated Press, η επιχείρηση έγινε υπό τη διακριτική παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων και σε περιοχές κοντά στο σημείο που έπεσε το ελικόπτερο τύπου Black Hawk.

Εκτιμήσεις από CIA

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις της CIA σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ. Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών θεωρεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, όχι μόνο στη Βαγδάτη, αλλά σε όλη τη χώρα.

Ήδη, ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής πολιτικής διοίκησης Πολ Μπρέμερ για να συζητήσουν τις εξελίξεις με την ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ