51

Δύο Ιρανές αυτοπυρπολήθηκαν αυτοπυρπολήθηκαν την Τετάρτη έξω από την έδρα της γαλλικής αντικατασκοπείας στο Παρίσι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χθεσινές μαζικές συλλήψεις εξόριστων Ιρανών αντικαθετσωτικών της οργάνωσης Μουτζαχεντίν Χαλκ (Μουτζαχεντίν του Λαού). Η μία εκ των δύο γυναικών έχασε τη ζωή της, ενώ η άλλη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Μαρζιέχ Μπαμπαχανί απομακρύνθηκε από ένα πλήθος 100 και πλέον διαδηλωτών και αυτοπυρπολήθηκε, σύμφωνα με στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI) που αντιτίθεται στο ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης. Η Ιρανή αντικαθεστωτική υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της.

Λίγες ώρες αργότερα, και δεύτερη Ιρανή πολιτική πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε επίσης μπροστά στην έδρα της γαλλικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (DST), διαμαρτυρόμενη για τις συλλήψεις μελών των Μουτζαχεντίν του Λαού, ανακοινώθηκε από τη γαλλική αστυνομία.

Η γυναίκα, που σύμφωνα με Ιρανό διαδηλωτή, ονομάζεται Σεντιγιέχ Μοχαζερί και είναι 30 ετών, έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η διαδήλωση έξω από γραφείο του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών έλαβε χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη τουλάχιστον 159 μελών της κυριότερης ένοπλης οργάνωσης της ιρανικής αντιπολίτευσης Μουτζαχεντίν Χαλκ, για την οποία υπήρχαν υποψίες -σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές- ότι «προετοιμάζει τρομοκρατικές ενέργειες».

Μεταξύ των Ιρανών που τέθηκαν υπό κράτηση βρίσκεται και η Μαριάμ Ρατζαβί, σύζυγος του ιδρυτή της οργάνωσης Μασούντ Ρατζαβί. Στα γραφεία της ιρανικής Μουτζαχεντίον Χαλκ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης 1,3 εκατ. δολάρια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προηγμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Έκδοση ζητά η Τεχεράνη

Την έκδοση των συλληφθέντων μελών της Μουτζαχεντίν Χαλκ ζήτησε, την Τετάρτη, από το Παρίσι ο Ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί, σημειώνοντας παράλληλα ότι περιμένει από τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας.

«Καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία ήταν θύμα των ενεργειών αυτών των ανθρώπων, το φυσιολογικό αίτημά της είναι να δικαστούν εκεί όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους ή το μεγαλύτερο αριθμό των εγκλημάτων τους» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Η Γαλλία «σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική την οργάνωση αυτή και αυτό ήταν που αναμέναμε από αυτή τη χώρα» προσέθεσε. Όμως «αν θέλουμε να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας ο αγώνας αυτός θα πρέπει να είναι συνολικός. Εχουμε λοιπόν την ίδια προσδοκία από τις ΗΠΑ, οι οποίες επίσης έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική την οργάνωση», σημείωσε ο Χαταμί.

Τελευταία ενημέρωση 18:30

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ