37

Το χάος έφεραν για μία ακόμη φορά οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, με αιχμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η απεργία στις μεταφορές, ενώ νέκρωσαν όλες οι υπηρεσίες στις τράπεζες, τα ταχυδρομεία, τις τηλεπικοινωνίες, τα νοσοκομεία, τα λιμάνια, τους δήμους και την εκπαίδευση.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη είχαν ως συνέπεια οι περισσότεροι Γάλλοι να πάρουν τα αυτοκίνητά τους για να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα να προκληθεί χαώδης κατάσταση στους δρόμους των πόλεων και κυρίως του Παρισιού.

Επίσης, ακυρώθηκαν περισσότερα από τα μισά δρομολόγια των τρένων στις πρωινές ώρες αιχμής. Η αστυνομία υπολογίζει ότι οι ουρές των αυτοκινήτων στο Παρίσι είχαν συνολικό μήκος 300 χλμ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Τα προβλήματα πάντως στις αεροπορικές μεταφορές ήταν λιγότερα, παρά τις καθυστερήσεις στις πτήσεις των αεροσκαφών.

Οι απεργίες έχουν προκαλέσει επίσης σημαντικό πρόβλημα στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου 800.000 εκπαιδευτικοί απεργούν για 11η φορά από την έναρξη του σχολικού έτους, με κίνδυνο να μην πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα λύκεια (Βaccalaureate).

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν, δεν έχει επιδείξει σημάδια υποχώρησης και υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι που θα καλύψουν το κόστος του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό κινούνται και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ.

Το απόγευμα της Τρίτης, το πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό θα τεθεί προς συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ