
Ανησυχία προκαλούν στην ΙΑΕΑ οι πληροφορίες για κλοπή πυρηνικού υλικού από το Ιράκ
Την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ για να διαπιστώσουν αν έχει κλαπεί πυρηνικές πρώτες ύλες και εξοπλισμός από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
37
Την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ για να διαπιστώσουν αν έχει κλαπεί πυρηνικές πρώτες ύλες και εξοπλισμός από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Η εκπρόσωπος του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Υπηρεσίας, εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι οι λεηλασίες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις -ιδιαιτέρως στο συγκρότημα Τουαΐθα, νότια της Βαγδάτης- συνεχίζονται παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι ελέγχουν την κατάσταση, όπως μετέδωσε το BBC.
Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από την Ουάσιγκτον να επιτραπεί μια τέτοια αποστολή για να ελεγχθεί αν τα καταγραμμένα πυρηνικά υλικά του Ιράκ παραμένουν ανέπαφα. Η Ουάσιγκτον όμως, που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν άμεσο ρόλο στο Ιράκ, δεν έχει απαντήσει ακόμα.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κίνδυνος.
Την περασμένη Κυριακή, η Washington Post δημοσίευσε πληροφορίες για κλοπή σχάσιμου υλικού, υψηλής ραδιενεργού ακτινοβολίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βολιβία: Η εργατική συνομοσπονδία κήρυξε απεργία διαρκείας
- Μέση Ανατολή: Πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας άνω των 8,6 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ σε συμμάχους τους
- Ιράν: Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ καλεί ιρανικές επιχειρήσεις να αποφύγεουν απολύσεις εργαζομένων
- Λίβανος: 12 νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς παρά την εκεχειρία
- Μεξικό: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 τραυματίες σε ανατροπή λεωφορείου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Χεράτα» και… πέτσινα πτυχία

